Вчені створили паливо не гірше бензину з повітря і води

Британські вчені розробили унікальну технологію виробництва пального з повітря. Це обіцяє вирішити енергетичну криза і скоротити частку вуглекислого газу в атмосфері Землі.

Невелика британська компанія Air Fuel Synthesis з міста Стоктон-він-Тіс на північному сході Англії змогла з серпня цього року виготовити п’ять літрів палива, синтезованого з атмосферного вуглекислого газу і водяної пари. Зараз процес синтезу перебуває на ранніх стадіях і потребує електроенергії з національної електромережі, проте в подальшому розробники сподіваються отримувати енергію з поновлюваних джерел.

“Ми взяли діоксид вуглецю з повітря і водень із води і звернули ці елементи у пальне. Ніхто раніше ні в нашій країні, ні, наскільки мені відомо, за кордоном не робив цього. Рідина виглядає і пахне, як бензин, але це набагато чистіший продукт, ніж бензин, отриманий з нафти”, – розповів глава компанії Пітер Харрісон, який представив своє відкриття в лондонському

Інституті механічної інженерії. Компанія сподівається протягом найближчих двох років побудувати завод комерційного масштабу, який зможе виробляти тонну пального в день. “Все це звучить занадто добре, щоб бути правдою, але це правда… Процес використовує добре відомі всім компоненти, але що чудово – це те, що вони зуміли звести воєдино весь цей процес і показати, що він може приносити результати”, – заявив глава департаменту енергетики і навколишнього середовища Інституту механічної інженерії Тім Фокс.

tsn.ua