Закарпатський кіт Кузя пройшов 250 км у пошуках хазяйки

Кузя багато подорожує зі своєю хазяйкою і якщо губиться, самостійно знаходить дорогу додому.

Рудий кіт Кузя мешканки закарпатського Мукачева Тамари Берегелі пройшов 250 кілометрів в пошуках свого будинку, пише kp.ua

Кузьма оселився в квартирі Тамари більше року тому. За цей час рижик кілька разів примудрився відстати від господині, яка брала його з собою в поїздки Україною. Але, загубившись, завжди знаходив зворотну дорогу додому.

“Вперше він зник, коли йому не було ще і трьох місяців, – згадує Тамара. – Я гостювала у рідних в селі, в двадцяти кілометрах від будинку. Кузя як крізь землю провалився. Я вже й не знала що думати. А через два дні він раптом з’явився біля моєї квартири в Мукачево! Живий і здоровий”.

Виявилося, то подорож для Кузі було лише тренуванням. На початку осені він за два тижні пройшов по Закарпатській області 250 кілометрів, але все ж таки досяг мети. “Ми з чоловіком взяли Кузю з собою на недільний пікнік до друзів – в Виноградівський район. По дорозі кіт так уважно вдивлявся у вікно машини, немов вивчав дорогу. Чоловік навіть пожартував, що так Кузя зворотній шлях додому запам’ятовує. Він як у воду дивився. Коли ми почали збиратися назад, кіт зник”, – говорить Тамара.

Тамара з чоловіком шукали домашнього звіра, поки не стемніло, але марно. Всю дорогу додому жінка проплакала. А через тиждень Кузю побачив їх сусід. Схудлий і брудний, з обгорілим хвостом і надірваним вухом, кіт сидів біля під’їзду такий знесилений, що навіть не міг нявкати. “Я ледве впізнала в цьому брудному оборвиші нашого гарного п’ятикілограмового кота. Нашийник, який раніше був йому затісний, бовтався на тонкій шиї, шерсть збилася, пішла ковтунами. А під нею – лише кістки”, – розповідає жінка. Цілий місяць після цього Кузя їв і відсипався на дивані.

Про колишні подорожі нагадують лише натоптиші, що залишилися на лапках. Втім, відмовлятися від подорожей з котом Тамара Берегелі не збирається. Каже, що раз він зміг 250 кілометрів пройти, то й більше подолає. Ветеринар Василь Віннер відзначає, що коти мають відмінну пам’ять і нюх, і це допомагає їм орієнтуватися на місцевості.

tsn.ua