Де обіцяні притулки для собак і гроші на будівлю? – цікавиться громадськість у Віктора Балоги

Навесні цього року досить багато галасу в пресі наробила так звана «собача ініціатива Балоги». Тоді, 4 квітня, очільник МНС Віктор Іванович Балога в телефонному режимі пообіцяв, що найближчим часом своїм коштом збудує чи не в кожному районному центрі притулки для бродячих собак.

Минуло півроку. Собаки і далі бігають вулицями міст, лякають дітлахів і кусають за ноги перехожих та велосипедистів.

Нагадаємо – невдовзі після телефонної обіцянки була проведена гучна прес-конференція, підписано гарний меморандум з мерами Ужгорода, Мукачева, Берегова, Хуста, Чопа. Потім в більшості міст виділено відповідні земельні ділянки (наприклад, в Ужгородів – на вул.Загорській, в Берегові територію надав підприємець-благодійник Микола Якимець) зареєстровано громадські організації, що мали б взятися за реалізацію балогиного проекту. І… справа погомоніла-погомоніла та й завмерла.

В чому ж справа, де притулки, де обіцяні гроші на будівлю? – цікавиться громадськість у Віктора Балоги. А от нема! Ну, не подобається Балозі в розвитку ситуації буквально все – ані самі ділянки, ані активність громадськості, ані рішення місцевих рад. З балогиних сайтів вже було озвучені якісь дрібні претензії до очільників Берегова, мовляв, бездіють в цьому питанні. На що мер Берегова Іштван Гайдош прямо відповів:

– Якщо коротко, то докори на мою адресу з боку міністра Віктора Балоги – незаслужені та несправедливі. Як відомо, під час підписання меморандуму з мерами низки закарпатських міст він зобов’язався через обласне Товариство захисту тварин допомогти профінансувати будівництво притулків для безпритульних собак, у Берегові в тому числі. Міська влада, до слова, не те “що не поспішає вирішувати ці питання”, ми навіть були ініціаторами такої важливої та потрібної справи. Тож ідею пана міністра сприйняли з розумінням та зі свого боку, як і було обумовлено сторонами, виділили землю на території ТзОВ “Берег Вертікал”. Відтак силами працівників фірми на чолі з депутатом міськради Миколою Якимцем зроблено кошторис, ескіз проекту, відкрито рахунок у банку тощо. Слід також сказати, що міська влада бере на себе зобов’язання в майбутньому утримувати притулок. Тож справа за малим – потрібно фінансування з боку ініціатора меморандуму.

Схожа ситуація в інших місцях. Є земля, є волонтери, є проекти. Нема лише обіцяних Балогою грошей. Дуже нагадує часи, коли екс-очільниця Кабінету Міністрів розповідала, що вона все хотіла якнайкраще, але всі, абсолютно всі їй заважали, тому й результати діяльності нульові…

Хоча справжня причина скорше за все інша – ну не на часі зараз витрачати кошти на якихось собак, коли вибори на носі, результати сумнівні – отже важливіше заплатити виборцям за галочку в бюлетні. Собаки потерплять…

Та й давайте погляньмо з іншого боку. Згідно з декларацією про доходи, котру Віктор Балога надав ЦВК, живе міністр МНС досить таки скромно, за рік отримав зарплатні не більше 210 тисяч гривень. Як для чиновника високого рангу – бідує. Притулки ж бо – не єдиний його проект.

Найвідданіші адепти Балоги мають щиро вірити, що брехати така свята людина не може, тим більше – Центрвиборчкому, та ще й в такій важливій для держави справі, як заповнення декларації і сплата податків. Отже – грошей нема!

Але тоді виникає резонне запитання – чого ж було обіцяти?

Облишимо жарти. Все ж зрозуміло. Вибори вже через пару днів. За відсутністю реальних здобутків виборців треба зваблювати файними обіцянками. Або ж купляти. А собаки не голосують. Можливо, коли-небудь, років через десять, дійдуть руки й до них. І то лише в тому випадку, якщо Балоги зможуть захопити все Закарпаття під свій контроль і «видоять» з краян та бюджету достатньо, щоб малесеньку частинку вкраденого віддати на створення притулків. Пишаючись власною розпіареною благочинністю…

transkarpatia.net