Міліціонерам заборонили лупцювати журналістів

Представникам преси, на відміну від інших громадян, тепер стане простіше спілкуватися з правоохоронцями.

Асоціація медіаюристів підготувала для співробітників МВС інструкцію по роботі з журналістами. Як повідомляє kommersant.ua документом пропонується не заважати представникам ЗМІ проводити відео – і фотозйомку співробітників правоохоронних органів, які перебувають при виконанні службових обов’язків, не перешкоджати допуску журналістів до інформації та захищати їх у небезпечних ситуаціях.

Проект цієї інструкції був розроблений Асоціацією медіаюристів і представлений вчора, 22 жовтня. Один з авторів документа відзначає, що найчастіше конфлікти між міліцією й журналістами виникають під час масових заходів: “Часто міліція розштовхує представників ЗМІ, приймаючи їх за учасників подій, ламає камери операторам, не звертаючи уваги на статус журналістів. Потім у МВС виправдовуються тим, що не ідентифікували їх як представників преси”, – говорить президент Асоціації медіаюристів Тетяна Котюжинська.

Варто відзначити, що інструкція почала розвиватися після того, як в кінці 2011-го міністр Захарченко підписав наказ про поліпшення роботи МВС і ЗМІ. Документ містить рекомендації особовому складу при проведенні масових заходів. Він також стосується роботи оперативно-слідчих груп, охорони життя і здоров’я людей, приміщень органів влади, судів. Згідно з документом, способом ідентифікації особистості представника преси є прикріплений на одяг бейдж і посвідчення, видане редакцією.

Міліція повинна максимально сприяти журналістам та забезпечувати їм широкий доступ до отримання інформації під час публічних заходів, судових засідань, масових заворушень і військових дій. “При зверненні до журналіста міліціонер зобов’язаний представитися, назвати своє звання і пред’явити службове посвідчення”,- йдеться в інструкції.

Слід також зазначити, що співробітники МВС не мають права заважати журналістам при зйомці працівників міліції, які перебувають при виконанні службових обов’язків, вилучати засоби відео-, фотозйомки і аудіозаписи. Особовому складу наказує “не втручатися у професійну діяльність журналістів”: “Ніякі виняткові обставини або розпорядження службових осіб не можуть бути підставою для незаконних дій або бездіяльності міліції”.

Автори інструкції очікують, що на основі проекту глава МВС підпише відповідний внутрішній наказ. Цікаво, що в міліції не бачать необхідності в такому документі. Як повідомив заступник голови прес-служби МВС Сергій Бурлаков, “порушенням прав журналістів і так приділяється підвищена увага”. За його словами, МВС підготувало власні методичні рекомендації по роботі зі ЗМІ: “У них вказується, як має поводитися співробітник, як допомагати журналістам. Незабаром ми передамо їх особового складу”.

tsn.ua