Валерій Лунченко: «Проголосувавши за «Батьківщину», ви проголосуєте за себе і майбутнє своїх дітей»

Про передвиборчу кампанію та очікувані результати виборів – розмова з керівником регіонального виборчого штабу Об’єднаної опозиції ВО «Батьківщина» Валерієм Лунченком. 

За словами одного з лідерів опозиції Арсенія Яценюка, який днями побував на Закарпатті, його політична сила зробила все можливе задля перемоги на виборах: 8 політичних партій, забувши про власні амбіції,  створили Об’єднану опозицію «Батьківщина» та розробили спільну чітку програму дій у новому парламенті. Далі, знову ж таки, забувши про амбіції, ці партії провели перемовини з іншими опозиціонерами, залишивши на кожному окрузі одного опозиційного кандидата, щоб не дати можливості виграти кандидату від влади. На минулому тижні всі кандидати – мажоритарники від Об’єднаної опозиції і ВО «Свобода» підписали угоду про створення Коаліції у Верховній Раді VІІ скликання.  Тепер – слово за виборцями. У неділю обиратимемо депутатів, новий парламент і своїми голосами визначатимемо, в якій країні житимемо далі.

Пане Валерію, підходить до завершення передвиборча кампанія 2012 року. Я розумію, що підсумки робити зарано, тим не менше, загальній картині того, як вона відбувалася, вже можна дати характеристику. Отже, як ви оцінюєте підготовчий період, самі перегони і готовність вашої команда до виборів 28 жовтня?

Прогнози аналітиків справдилися – ці вибори вже можна назвати одними з найбрудніших в історії української політики. У мене є великі сумніви, чи їх визнають демократичними. Адже ще задовго до підрахунку голосів (а тут, я переконаний, на нас чекають неймовірні спроби фальсифікацій) по всій Україні і Закарпаттю зокрема мали місце підкуп, залякування, адмінресурс, перешкоджання агітації, нечесні домовленості і зради. Однак Об’єднана опозиція виконала свої обіцянки як перед іншими політичними силами, так і перед виборцями. Ми чесно вели кампанію, не купували голоси, а пояснювали людям свою позицію та те, з чим ідемо на вибори.

Я задоволений тим, як спрацювали наші кадри. Це люди, на яких і я як керівник, і громадяни, які їм довірилися, можемо покластися. Ми забезпечили представництва Об’єднаної опозиції у всіх окружних і дільничних виборчих комісіях, маємо достойних мажоритарних кандидатів в округах, відчуваємо підтримку виборців, тож, думаю, і результат на виборах буде відповідний. Тепер головна задача – не дозволити владі сфальшувати підрахунок голосів.

Ці вибори багато хто називає чорно-білими. Як вам працюється у такому двобої?

Дійсно, це той випадок, коли у двобої зійшлися добро і зло, біле і чорне, опозиція і влада. Але це, з одного боку, навіть добре, бо чітко зрозуміло, хто ворог, а де свої. Звісна річ, на боці наших опонентів – ресурс, влада, навіть силові структури. Це не дозволяє розслабитися і консолідує команду. В першу чергу, я задоволений тим, що Об’єднана опозиція довела, що вона дійсно об’єднана. А це левова частка успіху навіть у двобої з таким ворогом, якого маємо в особі Партії регіонів.

Пане Валерію, особисто вам вперше довелося очолювати виборчий штаб такої великої політичної сили. До цього ви мали успішний досвід ведення передвиборчої боротьби на місцевому рівні, очолюючи Хустський міський осередок “Фронту Змін”. Як вдалося впоратися цього разу?

Я вже казав, що багато в чому завдячую своїй команді – хустським “фронтовикам”, з якими починав політичну діяльність і які стали для мене фундаментом, обласному осередку, який мені довірили очолити, і тепер всьому складу Закарпатського регіонального штабу Об’єднаної опозиції “Батьківщина”. Якщо зі своїми трохи простіше, то на рівні Об’єднааної опозиції був період притірок,  приглядань. Але поступово робота налагодилася. У партії “Батьківщина” був досвід, у “Фронту Змін” – запал. Разом ми створили сильний тандем. Я вдячний, що мені, як керівнику, повірили і таким чином ми багато досягли, а ще більше – попереду.

 

 

 

 

 

 

Топовою темою останніх політичних розмов був з’їзд Об’єднаної опозиції, на якому досягнуто домовленостей між “Батьківщиною”, “Ударом” і “Свободою” стосовно узгодження єдиного кандидата від опозиції по кожному мажоритарному округу. У рамках цих домовленостей ви втратили одного свого кандидата – Богдана Киніва, що балотувався по Хустському округу. Чи виправдана ця жертва?

Як на мене, набагато правильніше було б, якби “Удар” дав згоду на узгодження єдиних кандидатів ще на початковому етапі кампанії. Вкінці це було надскладно, адже люди працювали, витрачали ресурс, зусилля, здоров’я. Так само це рішення було непростим і для нас. Але тут ми керувалися не амбіціями, а можливістю створити демократичну більшість у парламенті і протидіяти законопроектам від Партії регіонів, які знищують Україну. Саме тому ми підкорилися рішенню з’їзду і в 71-му виборчому окрузі Богдан Кинів зняв свою кандидатуру на користь представника “Удару” Василя Лазоришинця. Хоча за рейтингом довіри виборців позиції обох кандидатів майже були рівними.

А як щодо 68-го округу? Адже тут так ніхто і не поступився. За кого голосувати людям?

По Ужгородському округу був і залишається єдиний кандидат від Об’єднаної опозиції – це Андрій Сербайло. Його кандидатуру затвердив з’їзд, він нічим себе не скомпрометував, користується авторитетом  і довірою виборців і в нього є всі шанси на перемогу. Тому я закликаю громадян підтримати його кандидатуру на виборах.

Багато людей, далеких від політики, досі не розуміють, що ви також є кандидатом у народні депутати, хоча ваших бордів ніде не видно по області…

Мою кандидатуру також затвердив з’їзд Об’єднаної опозиції «Батьківщина». Я балотуюся до Верховної Ради України за партійними списками під №61. Сподіваюся, що за пропорційною виборчою системою, яка нині діє в Україні, Об’єднана опозиція зможе завести у парламент  щонайменше 80 депутатів по багатомандатним округам і 50-60 по одномандатним.

Що стосується бордів, то не бачу в них потреби. Моя задача – зробити все для того, щоб виборці зрозуміли, чому потрібно підтримати політичну силу, яку я представляю.

До речі, користуючись нагодою, хочу подякувати закарпатцям за довіру і сподіваюся, що 28 жовтня вони також нас підтримають. Дуже хочу, щоб громадяни зрозуміли одне: проголосувавши за «Батьківщину», ви проголосуєте за себе і майбутнє своїх дітей. Я дуже прошу, закликаю зробити вибір на користь демократії – ми вас не підведемо!

Лариса ЛИПКАНЬ

zakarpatpost.net