Закарпатські журналісти захищатимуть свої права разом

У прес-центрі «Закарпаття» відбулася зустріч журналістів, приводом до якої стали нещодавні випадки незаконного оприлюднення персональних даних працівників закарпатських ЗМІ.

За словами учасників прес-конференції, найбільше обурює те, що не так давно інформація, як голосують депутати ужгородської міської ради, стала таємною, і в той же час, з благословення міської ради, на привселюдний огляд виставляються особисті дані журналістів.

Редактор газети «Старий Замок «Паланок» Лариса Подоляк розповіла про ситуацію, що стала приводом для прес-конференції. «8 жовтня наш журналіст подав запит до міської ради з приводу будівництва на території міста аквапарку. 15-го ми поцікавилися, які результати. У загальному відділі нам відповіли, що запиту не отримали і попросили ще раз скинути. Ми скинули, а через кілька годин побачили його в складі статті на одному з сайтів. Я зателефонувала міському голові з обуренням, він почав пояснювати, що нічого не знав і не бачив і, можливо, зламали едектронну скриньку. Я переконанна, що ніяких зломів не було, але щоб перевірили компетентні люди, написала заяви в прокуратуру та СБУ. Мене уже викликали в СБУ. Там запевнили, що вживають заходи: проводять перевірку, змінено електронну скриньку. До речі, дуже неприємно, адже тепер на електронну скриньку журналістки надходять листи з нецензурною лексикою та прокльонами. Від прокуратури відповіді ще немає. Звернулися й у міліцію, але вони також мовчать», – розповіла Лариса Подоляк.

Та журналіст газети «Старий Замок «Паланок» виявилася не єдиною, чию особисту інформацію «злили». Рівно за місяць до цієї події Вікторія Рижова, журналіст радіо «Тиса ФМ», заявила про те, що її скарга до прокуратури «якимось дивним чином» потрапила до муніципальної газети «Ужгород» і, разом з її особистими даними, стала надбанням суспільства.

«Мушу сказати, що я надзвичайно була здивована, коли дізналася, що після того, як мій запит був опублікований у газеті «Ужгород», а також на одному із сайтів, який вважається наближеним до родини міського голови, я була здивовона, що після того, як виник резонанс у ЗМІ, у когось вистачило «розуму» зробити це ще раз. Що стосується того, як реагують правоохоронні органи, ситуація незрозуміла. Мене цікавить тепер: як можна співпрацювати із міською владою, виконувати свої журналістські функції, якщо ти не можеш бути впевнений, що завтра твої персональні дані (домашня адреса, мобільний телефон, можливо, когось потім зацікавлять результати ваших аналізів з лікарні) не будуть опубліковані в інтернеті та друкованих газетах? Це не нормальна ситуація, яка блокує можливість нормально продовжувати роботу», – сказала журналіст.

Вікторія переконана, що не реагувати на такі дії не можна, адже «нічого поганого нема в тому, що ти звертаєшся до міської влади у законний спосіб і хочеш дізнатися про ті чи інші речі, які жодним чином не зачіпають нічиї приватні інтереси, а стосуються життя міста, і ти маєш на це повне право». Вона додала, що після інциденту журналісти з усієї України писали листи і висловлювали солідарність. Як виявилося, в інших містах таке явище теж має місце.
«Ми не виступаємо проти будівництва, як це трактується. Питання в тому, що це громадський об’єкт, в який будуть йти наші діти. Тому ми маємо право знати, чи він збудований законно і чи він є безпечний. Ми запитували, чи є на нього дозвола і чи оформлені усі документи. Є такі об’єкти підвищеної охорони, інформація про які не може бути засекречена або перебувати в обмеженому доступі. До них відноситься здоров’я населення, безпека, стан навколишнього середовища. Тому вони не можуть бути обмежені», – наголосила редактор «Старого Замку».

На запитання, чи вдалося домогтися якоїсь реакції, обидві журналістки відповіли негативно. Вікторія Рижова розказала, що стаття із оприлюдненими даними дотепер «висить» у інтернеті. А Лариса Подоляк зазначила, що у редакцію телефонували «наближені до сайту» із «нібито вибаченнями, з такими дивними поясненнями, що це ставила якась тупенька дівчинка, яка тепер не знає, як це зняти».
Юрист Анастасія Бачинська розповіла, що такі випадки сьогодні є непоодинокими.

За її словами, «Закон про доступ до публічної інформації» містить багато прогресивних статей. Наприклад, кожен може звернутися до міської ради і спитати: ведеться будівництво чи ні, чи були видані дозвільні документи, адже саме ця інформація не відноситься до закритої. Та закон не дає право публікувати персональні дані людини, що звернулася із запитом. Анастасія Бачинська розповіла, що на даний момент є кілька законів, яким можна захистити себе, однак жоден з них не передбачає спеціальних санкцій. Тому влада, знаючи це, зловжила своїми повноваженнями. Та знайти вихід, все ж таки, можна. Спочатку важливо з’ясувати, хто поширив інформацію, хто виклав? Ця особа повинна нести відповідальність. Бо орган місцевого самоврядування не є приватною особою».

Юрист розповіла, що у даному випадку, необхідно звертатися у суд. «Я читала коментарі з цього приводу, нібито, пишучи звернення, журналісти перешкоджають будівництву об’єкту. Насправді це не так. Це створення негативної думки про журналістів», – наголосила вона. Юрист сказала, що закон вимагає, аби були зазначені ім’я, адреса (звичайна чи електронна), номер засобу зв’язку. «Аби убезпечити себе можна писати несправжнє ім’я та прізвище», – сказала вона.

Під час прес-конференції було вирішено: у випадку, якщо ситуація не зміниться або ж повториться, будуть складені колективні листи, і питання «виноситиметься» на всеукраїнський рівень.

zakarpatpost.net