Microsoft через суд змусив Ужгородський аеропорт компенсувати використання неліцензійних програм

Коментуючи рішення Господарського суду Закарпатської області, яке зобов’язало Ужгородський аеропорт виплатити корпорації компенсацію за неліцензійне ПЗ, Microsoft Україна зазначила, що більше 70% програм в органах влади – піратські.

Це стало першою справою проти комунального підприємства, в якому суд прийняв рішення на користь Microsoft. Так, під час процесу, який тривав більше року, суд з’ясував, що Ужгородський аеропорт використовував у своїй роботі шість терміналів із піратським ПЗ.

Незважаючи на те, що кримінальне слідство було припинене через неможливість з’ясувати, хто саме встановив неліцензійне ПЗ в установі, правовласник звернувся до господарського суду з вимогою компенсації. Суд постановив, що підприємство як власник комп’ютерів несе відповідальність за встановлені на них копії програм.

Крім того, суд зазначив, що кожна піратська програма – це окремий факт порушення прав інтелектуальної власності, за кожен з яких слід заплатити компенсацію не менше 10 мінімальних зарплат (близько 10 тис. грн).

“У цілому, ситуація з використанням нелегальних програм у держсекторі залишається катастрофічною: більше 70% програм на держпідприємствах і в держорганах неліцензійні, і ми не бачимо ніяких дій з боку держави для вирішення проблем. Тому нам і надалі доведеться звертатися до судів”, – заявив Юрій Омельченко, керівник департаменту захисту інтелектуальної власності Microsoft Україна.

Також компанія повідомляла, що її юридичний представник направив попереджувальні листи 25 великим українським компаніям, які підозрюються в нелегальному використанні програм Microsoft. Тільки минулого місяця корпорацією було подано 10 цивільних позовів щодо стягнення компенсації (сума позовних вимог перевищує 1,586 млн грн). Всього ж в українських судах перебуває 60 кримінальних справ про порушення авторських прав Microsoft.

Раніше повідомлялося, що віце-президент Єврокомісії, відповідальний за питання конкуренції, Хоакін Альмунія (Joaquín Almunia) заявив, що Єврокомісія попередила Microsoft про невиконання компанією взятих на себе зобов’язань.

Корреспондент.biz