Закарпатські лелеки долетять в теплі краї до Нового року

Зараз закарпатські лелеки-красені вже десь на півдорозі до місця, де зимуватимуть. Повернуться додому порівняно досить рано – у першій декаді березня. А до кінця першого місяця весни вони вже будуть на гніздах.

Про особливості зимівлі закарпатських білих лелек (Ciconia ciconia) порталу Зелене Закарпаття розповів Людвіг Потіш, біолог, орнітолог, кандидат біологічних наук, завідуючий кафедрою лісівництва географічного факультету УжНУ.

Зараз закарпатські лелеки вже завершили відліт. Хоча, ще є можливість їх зустріти. Але це, скоріш за все, будуть не закарпатці, а ті, що прямують до теплих країв через нашу область. Щоб прослідкувати перелітний шлях лелек, на них чіпляють мітки: «На лелек, зазвичай, причіпають кольорові кільця, щоб їх помітно було неозброєним оком. Інколи це комбінації кольорів прапору країни, де птахів закільцювали», – розповідає пан Людвіг.

Маршрт закарпатських лелек до теплих країв проходить через Східну Угорщину, Болгарію, Туреччину, Ізраїль, Єгипет – аж до дельти Нілу. Пан Людвіг розповідає, що птахи з нашого краю можуть подолати цей шлях до Нового року.

 Зелене Закарпаття