Мілан Шашік: «Церква має обов’язок вказувати, кого обирати не можна»

Напередодні виборів захотілося поговорити з єпископом Мукачівської греко-католицької єпархії владикою Міланом.

Владико, у неділю в нас парламентські вибори. Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Святослав Шевчук звернувся до українців з проханням не продавати свої голоси: «Якщо так сталося, що вже хтось взяв щось від кандидата, то ще є нагода віддати і покаятися». Владико, в нас на Закарпатті передвиборча ситуація є дуже неприємною. Яку позицію з цього приводу займаєте Ви? 

Богу дякувати цього року я не був підданий жодному тиску з боку якоїсь політичної партії. Обов’язком політиків, які є при владі, є забезпечення добробуту населення для того, щоб в людей не було потреби приймати якісь подарунки. Як на мене, то підкуп виборців дуже сильно принижує людську гідність. Церква має обов’язок виховувати людей, аби ті обирали тих кандидатів, котрих вважають за достойних, тобто голосували посовісті. Церква не може вказувати, кого треба обирати, Церква має обов’язок вказувати, кого обирати не можна. Не можна обирати аморальних людей, партії, що не цінують християнські цінності та мораль, тих, що пропагують насильство тощо.

Ви сказали, що цього року не відчули якогось тиску від політичних сил. А в попередні роки такі випадки були?

Кілька років тому були ситуації, коли політики хотіли, щоб церква надавала їм підтримку.

Предстоятель УГКЦ Святослав в одному зі своїх інтерв’ю змушений був констатувати: «Коли я переглядав ролики, в яких священики показово за щось дякують певному кандидатові, то мені було соромно і за депутатів, котрі вдаються до таких дешевих трюків, і за духовенство, що на таке піддається». Чи були в Мукачівській єпархії випадки агітації священиками?

Я на даний момент не чув, щоб наші священики агітували за якісь партії.

У закарпатській пресі з’являлася інформація про такі випадки, були названі священики Мукачівської греко-католицької єпархії. Ви не знали про ці випадки?

Ні, я не чув. Чесно кажучи я не дуже слідкую за інтернетом. Особисто мені ніхто не скаржився.

Довідка

На початку вересня на сайті тижневика «Чорна Гора»з’явилася стаття В. Мочарника «Восьме таїнство». Наводимо уривок з неї: «Виноградів. 28 серпня. З нагоди свята Успіння Пресвятої Богородиці у великому греко-католицькому храмі, що по вулиці Перемоги, святкове Богослужіння. Після служби о. МирославСипко, настоятель храму, перед царськими воротами дає слово першому заступнику голови обласної держадміністрації, кандидату в народні депутати по 73 виборчому округу Івану Бушку. Перед тим розповідає, як багато зробив кандидат для храму, як плитку дав для мощення. Кандидат, отримавши слово, привітав усіх із святом. Чому не спитав о. Мирослав звідки у Івана Івановича гроші? Чи правда, що основний капітал свій Іван Іванович нажив, торгуючи незаконною горілкою?»

Владико, якби дізналися про такі випадки, то Ви б заборонили агітувати?

Знаєте, коли мене допитували у КДБ, то теж питали, якби я повівся в тій чи іншій ситуації. Я змушений був їм відповісти: «Вибачте, щоб я міг щось оцінити, я мушу бути обізнаний в тій ситуації і потім приймати рішення». Так само і в цьомувипадку, я не можу давати оцінку фактам, яких я не знаю.

Блаженніший Святослав каже, що, за словами спостерігачів, яким він схильний вірити, ці вибори є чи не найбруднішими в історії незалежної України. Ви погоджуєтеся з ним?

Я б не хотів в такі деталі заглиблюватись. Одна річ – ситуація в Україні загалом, про яку каже владика Святослав, а зовсім інша річ – ситуація на Закарпатті. Це є дуже складне питання.

Тобто, Ви не готові дати відповідь?

Ні, не готовий.

Блаженніший Святослав засуджує принцип «беріть від того, хто дає, але голосуйте за совістю», бо це, на його думку, заклик до корупції людської душі, внутрішнього роздвоєння: декларую одне, а роблю зовсім інше. Ви до цього як ставитесь?

Ясна річ, що єпископ завжди має заохочувати людей не продавати як свої голоси так і свою совість. Апостол Павло каже: «Що є проти совісті, то є гріх». Совість є голосом Божим в людині.

Хотілося поговорити з владикою Міланом ще на одну тему – діяльність Закарпатської греко-католицької спілки імені Івана Маргітича, котра викликала великий резонанс в інтелектуальних колах Закарпаття. Проте єпарх категорично відмовився давати будь-які коментарі по цій темі.

Максим Молнар, 7 днів