Українські партії на виборах витрачають в 5 разів більше, ніж європейські

За всю виборчу кампанію наші політики витратили не менше 225 мільйонів доларів, і це тільки без урахування мажоритарників.

Як підрахував “Кореспондент”, таких витрат немає в жодній країні Європи. Для порівняння: вибори в 2011-му у сусідній Польщі місцевим партіям обійшлися в 32 мільйони доларів.

Видання звернулося до експертів із Східної і Центральної Європи, щоб порівняти витрати в їх країнах та ситуацію в Україні.

Наприклад, у Чехії на виборах у парламент місцеві політичні сили на боротьбу за довіру земляків виділяють відносно скромні суми. У 2010 році партії витратили 42 мільйони (по 6,3 долара на одного виборця, ВВП на душу населення країни – $ 27,1 тис.).

У Польщі, на відміну від Чехії, встановлено суворе обмеження сум, які партії можуть витратити на виборчу гонку. Межа – $ 9,5 млн. Згідно із законом партії можуть використовувати тільки партійні гроші або дотації фізичних осіб, але не більше 15 мінімальних зарплат, тобто $ 7 тисяч. На виборах-2011 партії витратили 32 мільйони (по одному долару на виборця, ВВП на душу – $ 20,2 тисячі).

Загальна вартість виборчих витрат у Болгарії у вісім разів нижча, ніж в Україні, – 30 мільйонів ($ 5,1 на виборця, ВВП на душу – 13,8 тис.).

У Німеччині німецький журнал Focus в 2009 році опублікував розгромну статтю, в якій критикувалися витрати на вибори, які досягли $ 80 млн, хоча це всього лише втричі нижче, ніж в Україні ($ 1,2 на виборця, ВВП на душу – 38,1 тис.)

В інших країнах показники такі: Росія – 77,4 млн загальних витрат ($ 0,7 на виборця), Великобританія – $ 50,5 млн ($ 1,0 на виборця), Сербія – $ 44,3 млн ($ 7,6 на виборця – найбільший показник), Словаччина – $ 15,4 млн ($ 3,4 на виборця), Хорватія – $ 5,8 млн ($ 1,6 на виборця).

В європейських країнах політичні партії майже не витрачають грошей на рекламу на білбордах, брендмобілях та інших носіях. На ТБ йдуть тільки 5-хвилинні ролики з докладною програмою кожної партії.

Що важливо, в українській ситуації не враховані розтрати мажоритарників. Але величезна частина затрат “прихована” саме там.

Експерти видання зазначають, що більшість українців ці величезні витрати вважають викидуванням грошей на вітер, тому в них це викликає лише величезне роздратування.

“Кореспондент”