У Мукачеві представили проект «Музей шоколаду на Закарпатті»

У мукачівському замку «Паланок» відбулася презентація проекту «Музей шоколаду в Закарпатті». Ідею організувати музей шоколадних скульптур і майстерню шоколаду народилася у відомого закарпатського кондитера і шоколадьє Валентина Штефаньо. До неї долучилися скульптор Михайло Колодко і завідувач кафедрою туризму УжНУ Федір Шандор. Так виник проект, метою якого є популяризація рідного краю за допомогою шоколаду.
 

У музеї будуть представлені шоколадні скульптури   відомих історичних постатей, які мали стосунок до Закарпаття. Першим експонатом оригінального музею стане Ференц Ракоці, власник мукачівського замку. Шоколадного князя урочисто презентували автори ідеї та мукачівський міський голова Золтан Ленд’єл.

Спеціально для проекту міська влада виділила приміщення в замку, де наступного року розміститься музей. Поки тут ідуть відновлювальні роботи.

Як розповів Валентин Штефаньо,  шоколадні  скульптури будуть виготовлятися з різних сортів шоколаду (деякі з них можна було скуштувати на презентації). За допомогою таких ласощів туристи зможуть краще пізнати історію Закарпаття, особливо діти. Організатори проекту сподіваються, що ці шоколадні вироби стануть візитівкою краю, як наприклад  цукерки «Моцарт» в Австрії.

Наразі на шоколадне втілення чекають угорські композитори Ферец Ліст та Бела Барток, бравий вояк Швейк, які вже втілені скульптором Михайлом Колодко в бронзі, та закарпатський силач Іван Фірцак-Кротон (макет скульптури вже розроблений).

Оксана Чужа, Закарпаття онлайн.