В Ужгороді вкотре говорять про відновлення чеського військового кладовища

Керівник краю Олександр Ледида зустрівся із чеською делегацією, зокрема, з Надзвичайним і Повноважним Послом Чеської Республіки в Україні Іваном Почухом, заступником Міністра закордонних справ Чехії Томашем Дубом та заступником Міністра оборони Чехії Міхаелем Грбатою.
Олександр Ледида привітав гостей на території Закарпаття:
– Нам надзвичайно приємно приймати таких поважних гостей. Наша багато в чому спільна історія сприяє тому, що ми зустрічаємося досить часто, адже, реалізовуємо культурні, соціальні проекти.

Представники чеської делегації, у свою чергу, подякували за сприяння у проектах стосовно маркування туристичних маршрутів та реконструкції військового цвинтаря в Ужгороді, де поховані їхні співвітчизники.

На військовому цвинтарі у мікрорайоні «Шахта» у роки І Світової війни і після неї було поховано 1000 військових різних національностей (чехословаків, угорців, румунів, поляків). Протягом 1922-1938 років на новоствореному чехословацькому гарнізонному цвинтарі було поховано 118 військових і цивільних, у 1939-му – жертви конфлікту між чехословацькими збройними силами та угорською армією. Сьогодні ж офіційно буде розпочато роботи з відновлення цвинтаря.

Також представники чеської делегації відвідають виставку «Чесько-словацькі фотографи українського походження» у Музеї народної архітектури та побуту та візьмуть участь в офіційному прийомі з нагоди Дня Республіки в Ужгородському замку, повідомили zakarpatpost.net у у прес-центрі ОДА.