Закарпаття стало єдиною західно-українською областю, де “регіонали” перемогли за партійними списками

В округах регіону по три мандати здобули кандидати від Партії регіонів та “Єдиного Центру” міністра з надзвичайних ситуацій Віктора Балоги.

— “Єдиний Центр” протягом року знаходиться у жорсткій опозиції до Партії регіонів, — каже соціолог Федір Шандор, 36 років. — Віктор Балога чітко виступає проти влади, конкретних людей в уряді. Його сила мала перемогти в більшості округів. Але на цих виборах “регіонали” відкрито підкуповували людей у день голосування. Гроші масово роздавали навіть на дільницях. У середньому голос коштував 150-200 гривень.

Міліція на це закривала очі. Хоча в неділю зранку закарпатці ходять до церкви, найбільша явка виборців була з восьмої до десятої ранку, а не традиційно після 16.00. Партії регіонів не вдалося сфальсифікувати вибори в трьох округах, бо там кандидати від “Єдиного Центру” сильно виривалися вперед. Загалом усі опозиційні сили отримали 60 відсотків голосів, “регіонали” — 40.

— Найголовніший висновок, який ми повинні винести з цих виборів – чи потрібна нам мажоритарна система, — написав 49-річний Віктор Балога на своїй сторінці в інтернеті. — Вона стала поверненням у середньовіччя. Найгірше не те, що людей купували, а те, що підкуп люди не сприймали як зло. Суспільству нав’язали модель поведінки, в якій це сприймається нормально, і поламати її буде дуже складно.

gazeta.ua