Курс долара після виборів стане гнучким

Фахівці сходяться на думці, що НБУ буде стежити за тим, щоб діапазон курсових коливань не перевищував плюс-мінус 5%.

Про це свідчать дані опитаних експертів, передає ZN.UA. Як пише видання, експерти констатують, що після виборів у курсу долара є шанс стати більш гнучким.

Фахівці всі як один переконані в тому, що “вільного плавання” на валютному ринку в найближчій перспективі не буде, однак 10-відсотковий “коридор” коливання курсу міг би надати позитивний ефект для економіки.

Серед опитаних експертів найбільш песимістичний курсовий прогноз за підсумками року – це 8,8-9 грн/дол. А найімовірнішим сценарієм називають діапазон 8,3-8,5 грн/дол.

Керівник аналітичного відділу “Арт-Капітал” Ігор Путілін вважає, що регулятор буде стежити за тим, щоб діапазон курсових коливань не перевищував плюс-мінус 5%.

Експерти відзначають, що базовим ризиком більш гнучкої курсової політики НБУ є “одностороння” гнучкість, тобто руху курсу гривні вниз.

Як відзначає скарбник банку “Фінанси та кредит” Олександр Александров, це може підвищити попит на валюту і вартість гривневого ресурсу на ринку, плюс як наслідок – обмежити кредитування реального сектора.

Крім цього, переведення вкладів фізосіб у валюту додатково збільшило б коротку позицію банків. А це вже додаткові фінансові ризики для банків.

Разом з тим у цьому контексті начальник відділу аналізу і досліджень “Райффайзен Банку Аваль” Дмитро Сологуб звертає увагу на те, що за останні півроку банки в декілька разів зменшили розмір короткої валютної позиції завдяки придбанню індексованих облігацій, списання проблемних кредитів у валюті.

На думку експерта, якщо НБУ поступово буде змінювати курс гривні, це “також створить для банків запас часу для того, щоб остаточно вирішити цю проблему”.

epravda.com.ua