Українцям прогнозують апокаліптичні ціни після виборів

Щойно зачинилися двері виборчих дільниць, як Україною відразу майнули чутки про подорожчання хліба. Очманілий від виборчих баталій народ в це повірив. На ранок другого дня в багатьох крамницях він справді побачив нові цінники і кинувся купувати.

Влада визнала, що паніку спровокували столичні продавці.

Отямившись, і урядовці, і продавці почали заявляти, що підстав для подорожчання продукту номер один немає. Їх заяви спростували виробники-фермери. На їхню думку, подорожчання хліба потрібне і буде в межах 10%.

Після виборів економіка майже звільняється від політичного тиску. Уряд уже не стримуватиме ціни штучно, вони формуватимуться винятково за економічними законами. Хліб – лише вершина айсберга. Уже найближчим часом у зоні ризику опиняться товари тривалого користування: побутова техніка, автомобілі – насамперед, імпортні.

Одразу після виборів гривня подешевшала, а курс долара зріс. Цього тижня він досяг трирічного максимуму – 8 гривень 19 копійок. Востаннє такий високий курс був у листопаді 2009 року. Національний банк штучно тримав рівень гривні до виборів, аби не вдарити по рейтингу влади, але існують й інші причини втрат грошей:

Падіння цін на сталь на світових ринках, а, отже, втрата експорту;
Висока ціна на російський газ, за який платимо валютою;
Проблеми співпраці з МВФ, а, отже, нестача зовнішніх валютних кредитів.

Гривня продовжить падіння, хоча й не різке – так кажуть експерти-оптимісти. Утім, фахівці радять і тримати депозити, і брати кредити в гривні – банки поки що дають прийнятні відсотки. Тут інтереси і громадян, і банкірів, і політиків збігаються.

Утім, українська економіка диктує суворі перспективи. Нестримувана передвиборною кампанією, влада вимушена найближчим часом піднімати комунальні тарифи, на думку експертів.

Олена Білан, головний економіст інвестиційної компанії пояснює: “Все ж таки їх доведеться підвищувати, рано чи пізно. Довго так тягнути не можна. Такі низькі ціни на газ та опалення не можуть підтримуватися. Можливо, не цього року, а на початку наступного, коли закінчиться опалювальний сезон, але підвищення цін буде, і я думаю, що воно складе не менше 20%”.

tsn.ua