7 листопада 1917 року почалася Жовтнева революція

Жовтнева революція (повна офіційна назва в СРСР – Велика Жовтнева соціалістична революція, інші назви: Жовтневий переворот, більшовицький переворот, третя російська революція) – одне з найбільших політичних подій в XX столітті, що вплинуло на його подальший хід, етап російської революції, що стався в Росії в жовтні 1917.

У результаті Жовтневої революції було повалено Тимчасовий уряд і до влади прийшов уряд, сформований II Всеросійським з’їздом Рад, абсолютна більшість делегатів якого склали більшовики – Російська соціал-демократична робітнича партія (більшовиків) і їх союзники ліві есери, підтримані також деякими національними організаціями, невеликою частиною меншовиків-інтернаціоналістів, і деякими анархістами. У листопаді новий уряд було підтримано також більшістю Надзвичайного З’їзду селянських депутатів.

Тимчасовий уряд був повалений в ході збройного повстання 25-26 жовтня (7 – 8 листопада за новим стилем), головними організаторами якого були В. І. Ленін, Л. Д. Троцький, Я. М. Свердлов.

Безпосереднє керівництво повстанням здійснював Військово-революційний комітет Петроградської Ради, до якого входили також ліві есери.

Існує широкий спектр оцінок Жовтневої революції: для одних це національна катастрофа, яка призвела до Громадянської війни, відставання від інших сучасних держав і встановлення в Росії тоталітарної системи правління (або, навпаки, до загибелі Великої Росії як імперії), для інших – найбільше прогресивне подія в історії людства, яке справило величезний вплив на весь світ, а Росії дозволило обрати некапіталістичну шлях розвитку, ліквідувати феодальні пережитки і безпосередньо в 1917 році швидше врятувало її від катастрофи. Між цими крайніми точками зору є і широкий спектр проміжних. З цією подією також пов’язано багато історичних міфів.

zakarpatpost.net