Закарпатські рентгенологи сьогодні святкують своє професійне свято

Сьогодні святкують своє професійне свято рентгенологи. Саме 8 жовтня 106 років тому німецький професор Вільгельм Рентген відкрив нові проміні за допомоги яких можна проникати через будь-які предмети, стіни і навіть людське тіло.Апарати із всюдипроникаючим промінням нині можна зустріти в аеропортах, митницях, наукових лабораторіях, але найширше застосування рентген знайшов саме в медицині. Нині 70 відсотків всіх діагнозів встановлюється чи підтверджується за допомоги рентгена. Зараз немає жодної лікарні де б не було рентгенапарату. Рентген дозволяє не тільки діагностувати хворобу, але й визначити розмірі хворої ділянки, стадію захворювання. В кардіології та хірургії за допомоги ангіографічного устаткування проводять операції на судинах, а в онкології – промінями рентгену вбивають ракові пухлини.

За словами головного лікаря обласного клінічого онкологічного диспансеру АНДРІЯ РУСИНА сьогодні променева терапія здійснюється на апараті близько фокусної рентгентерапії та трьох апаратах дистанційної телегаматерапії. Надзвичайно важливо, що з отриманням сучасного 16-зрізового мультиспірального компьютерного томографа суттєво розширились не тільки діагностичні можливості онкодисансеру, але й підвищилась якість лікування хворих. На новому КТ встановлена спеціальна система, яка за допомоги лазерів дозволяє виокремити пухлину, відмітити її центр і, відповідно, спланувувати подальшу променеву терапію. Такий підхід дозволяє більш точно, з мінімальним ушкодженням сусідніх з пухлиною здорових тканин, проводити лікування та дозування опромінення.

У планах головного лікаря — лінійний прискорювач, а це вже новий стандарт лікування, який дозволить прицільно «бомбардувати» рак і підніме рівень надання медичної допомоги онкохворим на європейський.

І все ж левовова частка роботи рентгену припадає саме на діагностику. ОЛЕКСАНДР ТУРАНЧИЧ завідувач нейрохіругічного відділення №2 Обласного клінічного центру нейрохірургії та неврології пригадує часи, коли для виявлення гематоми мозку доводилось робити отвори у черепі пацієнта, а зараз – все як на долоні, та ще й трьовимірному зображенні.

Закарпатська рентгенологія крокує з часом вперед. Темні кімнати, де рентгенолог проявляв плівку відходять у минуле. Більше половини всієї апаратури – сучасне цифрове обладнання. Як розповів обласний рентгенолог ЄВГЕН СМИК зараз в області  працює 51 рентгенологічний кабінет, 26 кабінетів флюрографії, 9 кабінетів комп»ютерної томографії, 2 кабінети магніто-резонансної томографії та два кабінети ангіографії.

На цій техніці працюють 120 ренгенологів та 182 ренгенлаборанти. Також Євген Смик зазначає, що єдиного універсального способу обстеження на сьогодні не існує і тільки лікар може визначити необхідність тієї чи іншої рентгендіагностики.

Джерело:  Прес-центр УОЗ в Закарпатській області