Склади Чопської митниці переповнені вилученими на кордоні автомобілями

Кримінальна еліта на кордоні. На митному посту «Дяково», що на кордоні з Румунією, нині стоїть шість престижних іномарок. Їх усіх вилучили через махінації з документами.

 Склади Чопської митниці переповнені вилученими на кордоні автомобілями. Там накопичились десятки легковиків різних марок, мікроавтобусів та навіть вантажівок. Між тим, дедалі частіше, на штраф-майданчики потрапляють елітні автомобілі класу «Люкс». Лише цьогоріч їх назбиралося майже два десятка

Новенький «Лексус RX450H» затримали нещодавно. Вартість цієї машини на українському ринку сягає мільйона гривень. За кермом іномарки був громадянин Росії. Він пояснив, що повертається з Румунії додому і надав митникам пакет документів на автомобіль. Папери були справжніми. Втім, у митників все ж виникли підозри. Михайло Лендєл, старший інспектор МП «Дяково» Чопської митниці розповів, що водій та пасажир поводились напружено. Вони запевняли, що їдуть з Будапешта, хоча електронний пристрій з пошуку доріг, свідчив про поїздку з Франції.

Крім того, в машині знайшли упаковки від їжі з французським маркуванням. Коли транспорт оглянули ретельніше, виявили підробку номера кузова. На справжній номер була приклеєна планка з номером, на який і були видані всі докумети. Митники пояснюють, що це одна зі схем незаконного переміщення автомобілів через кордон. Очевидно, що в Росії вже є аналогічний «Лексус», але розбитий.

 

 

 

 

 

 

«Мерседес Бенц E250CDI», 2012 року випуску – ще одна елітна іномарка, яка поповнила склад цьогоріч. Її вартість з нарахуванням всіх митних платежів сягає 770 тисяч гривень. Це авто також намагалися перевезти через українсько-румунський кордон. Начальник митного посту «Дяково» Сергій Андроненков пояснює, що цього разу митників насторожив зовнішній вигляд водія. Він був досить скромно і не зовсім охайно одягнений. Зовсім скоро з»ясували, що «Мерседес» йому не належить. Цю машину злочинці викрали в Чехії , переправили до Румунії, а відтак планували перевезти в Україну і передати новому власнику. Для цього й найняли горе-водія. Це колишній громадянин України, який нині працює вчителем в Румунії. За винагороду в триста євро, чоловік погодився переправити крадене авто до Львова. Пояснив, що мав залишити машину на залізничному вокзалі.

За підробним дорученням намагалися перевезти через кордон іще одне елітне авто – «MINI COOPER S», 2009 року випуску. Вартість цієї автівки сягає чверті мільйона гривень. Громадянин Вірменії стверджував, що керує автомобілем за дорученням, яке йому видали в Болгарії. Увагу митників привернули печатки на цих документах. Запит в Болгарію підтвердив підозри: такі печатки нотаріуси вже давно не використовують.

Зазвичай, водіїв таких авто не затримують. Митники лише складають протокол про порушення митних правил і вилучають автомобіль. Після з’ясування всіх обставин, справу скеровують до суду і саме суд вирішує подальшу долю вилучених автомашин. Однак, до примусової реалізації через органи виконавчої служби, за рішеням суду впродовж 2012 року надійшов лише один елітний автомобіль марки «Мерседес». Втім, і його не можуть реалізувати, бо він перебуває в міжнародному розшуку, тобто викрадений і має перебитий номер кузова.

За словами начальника Державної виконавчої служби в Закарпатській області Наталії Панової, автомобілі, які суд все ж конфісковує і скеровує на реалізацію, далеко не нові. Їх переважно вилучають на кордоні через приховування контрабанди. Тобто, всі вони облаштовані схованками для незаконного перевезення товарів. Після нарахування всіх митних платежів, стартова ціна на аукціоні подекуди вже перевищує їхню реальну вартість. То ж це досить невигідні оборудки.

Після кількох безуспішних аукціонів, ці машини можуть бути передані безоплатно органам державної влади, дитячим будинкам, благодійним фондам, слідчим ізоляторам та іншим установам й організаціям. Якщо ж всі спроби реалізувати конфісковані автомобілі марні, то відповідно до вимог чинного законодвства їх розукомплектовують і продають по запчастинах.

Тетяна ЗОТОВА, газета “НЕДІЛЯ”