Газпром готовий ганяти газ туди-сюди, аби лише не знижувати ціну для України

Цього тижня до нас вперше в історії почало надходити блакитне паливо, яке перепродала Європа. Обсяг поставок поки що незначний, але тут найцікавіше – сам факт і ціна на 10 відсотків менша за ту, що Нафтогаз платить Газпрому.

Газогон запустили в зворотному напрямку. Звичайно, одного мільйону кубометрів західного газу в день – недостатньо навіть для одного великого хім- чи меткомбінату. Та це всеодно – перемога. Технологічна і політична. Таким чином на переговорах з Газпромом з’явився сильний козир.

Урядовці оптимістично планують наступного року закупити на європейському газовому ринку 10 мільярдів кубометрів газу. А це вже майже третина від сьогоднішнього імпорту з Росії.

Валентин Землянський, експерт, зазначає: “Йде могутній пресинг Газпрому з боку Євросоюзу. Я не виключаю, що контракт з Україною є частиною цього процесу. Газпром втрачає прибутки, Газпром втрачає ринок”.

Місяць тому Єврокомісія розпочала антимонопольне розслідування діяльності Газпрому в західній Європі. Нещодавно російський гігант був змушений суттєво зменшити ціну газу для Польщі. Литва намагається відсудити у компанії майже 2 мільярди євро. Видобуток газу в Росії впав до небаченого мінімуму – 500 мільярдів кубометрів. Україна замість заявлених в контрактах 40 мільярдів кубів газу вибирає лише 34.

Таких невдалих років у Газпрому ще не було. Експерти підозрюють – російський монополіст був змушений дозволити українській владі невеличкий реверсний маневр, аби уникнути ще одного арбітражного провадження і не переглядати харківські угоди.

Експерт  Валерій Боровик припускає: “Існують думки, що це сумісна домовленість між Україною і Росією – те, що Україна візьме газ на спотовому ринку. Ясно, що він не німецький, а російський”.

Україну поєднують з Європою 4 газогони. Поки що реверсний газ йде лише по одному напрямку – через Польщу. Проте домовленості з іншими західними постачальниками – лише питання часу.