Перемога Обами вже зараз може вдарити по гаманцях українців

Всього доба знадобилась Сполученим Штатам, щоб підрахувати результати виборів у країні з населенням у триста мільйонів. Вже без жодних сумнівів президентом став Барак Обама.

Для України це, найімовірніше, означає ще менше інтересу Вашингтону до Києва. А от на нашу економіку другий термін Обами таки вплине.

Тим, хто заощаджує в доларах, варто ще раз зважити свої ризики. А надто, що українська влада заради стабільності гривні намагається обмежити вжиток валюти громадянами. Наприклад, з цього тижня ціни можна вказувати лише в гривнях.

Економічні наслідки виборів у США проявилися майже одразу. Вже на кінець тижня валюта США стрімко впала, а її великі корпорації здешевшали. Батьківщина долара не надто любить соціалістичні програми, а у Обами їх більше ніж досить. Безкоштовні контрацептиви для жінок, підвищені податки для багатіїв, доступна медицина. Та головне – Сполучені Штати наближаються до так званого бюджетного урвища, і всі, хто має бодай якісь доларові заощадження все частіше перевіряють кишені.

Обама  виборов другий термін з величезним відривом – більше трьох сотень виборчих голосів проти двохсот у Ромні. Щоправда, це за американської, складної дворівневої системи голосування. У фортеці світової демократії американці прямо Президента не обирають.

У перерахунку на відсотки перевага демократа мізерна – лише два відсотки. Обама – 50, Ромні – 48.

Процес підрахунку голосів теж кардинально відрізняється від українського. Попри вдесятеро більшу кількість виборців та складнішу систему голосування, результат Сполучені штати дізнаються за лічені години.

“Одразу, як ми закриваємо дільницю, ми вимикаємо усі машини, і комп’ютер роздруковує результати голосування. Ці папери ми передаємо у центр. Увесь процес займає максимум годину. Ніхто не сидітиме тут до ранку”, – розповів працівник американської дільниці.

Для України переобрання Обами залишає двосторонні відносини на попередньому рівні. Не буде ані кроків назустріч, ані навпаки – різкого погіршення стосунків. Втім не стане він і стримуючим фактором для Росії, інтереси якої при новообраному господарі Білого Дому їй стане реалізувати легше, особливо в Україні.

tsn.ua