В Ужгороді «ремонтуватимуть» палац, де розміщалися Гестапо та КДБ?

У будинку на площі Петефі, де, зокрема, розміщений «Євротек», тривають ремонтні роботи: сьогодні у першій половині дня поруч з приміщенням лежали кільканадцять мішків з будівельним сміттям.

Ця направду особлива споруда має історичну назву «Палац Фріда» – один із найкрасивіших приватних будинків міста у 1910 р. спорудив Ігнац Фрід. Споруда належала єврейській громаді. А під час Другої світової війни тут знаходилась Регіональна штаб-квартира Гестапо, в післявоєнний період – управління КДБ.

Безсумнівно, ця споруда належить до цінної забудови міста. Але ані краса, ані історія не врятували палац від спотворень – стіни споруди вже давно перелицьовані, подекуди зашиті кахлями, втрачена і столярка першого поверху – там зробили широкі вітрини.

Уже певний час у місті ширяться чутки про наміри ремонту цієї знакової для площі Петефі споруди. Подейкують, що власники мають намір обшити стіни палацу облицюванням, використавши сучасний матеріал. Утім, в управлінні архітектури і містобудування повідомили, що жодних узгоджених проектів чи оформлених дозвільних документів на такі роботи не існує.

Що ж відбувається зараз? Тривають ремонтні роботи у підвалі (відповідний дозвіл оформлено), який вже давно обладнаний окремим входом, і саме звідти винесли будівельне сміття, що на фото. З неофіційних джерел отримано підтвердження про загрозу «освіження» вигляду будівлі і що нібито ідеться про облицювання стін матеріалом, подібним до того, яким нещодавно «відзначилася» споруда на Корятовича, 7 – там цілком спотворили фасад.

У кожному разі, журналісти стежитимуть за долею палацу Фріда. Разом з усіма городянами будемо сподіватися, що у власників стане здорового глузду не псувати будівлю і порадитися з фахівцями щодо майбутнього ремонту, узгодивши роботи з відповідними службами.

uzhgorod.in