Гривня падатиме

“Поступове підвищення курсової гнучкості національної валюти – це неминучість”, – заявили у Нацбанку.

Нацбанк вважає неминучим поступове підвищення курсової гнучкості національної валюти.

Про це заявив глава департаменту аналізу та прогнозування грошово-кредитного ринку НБУ Сергій Кораблін у ході 7-ї щорічної конференції Інституту Адама Сміта “Український банківський форум”, яка проходить у Києві.

“Поступове підвищення курсової гнучкості національної валюти – це неминучість”, – цитує Корабліна УНІАН.

Серед іншого він зазначив, що забезпечення цінової стабільності є основним завданням НБУ, а завдання обов’язкового утримання курсу гривні Нацбанком законодавчо не передбачено. Між тим, 13 листопада долар на міжбанку підскочив до трирічного максимуму.

Слід зазначити, що 8 листопада прес-секретар прем’єра Миколи Азарова Віталій Лук’яненко заявляв, коментуючи ситуацію на валютному ринку України, що підстав для коливання курсу гривні й зростання цін немає.

“Уряд постійно в контакті з Національним банком уважно відстежує ситуацію, тримає її під контролем. Ніяких підстав для будь-яких коливань курсу зараз немає, так само як і для зростання цін”, – сказав В.Лук’яненко.

Водночас експерти ІК “Трійка Діалог Україна” прогнозували, що до кінця року курс гривні до долара США ймовірно знизиться до 8,5 грн/дол. на тлі зниження золотовалютних резервів НБУ.

За січень-жовтень ц.р. резерви знизилися майже на 16%, або на 4,983 млрд дол. (із 31,795 млрд дол.).

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд знов рекомендує Україні перейти до плаваючого курсу гривні.

http://tsn.ua