Шоколад почне дорожчати одразу після різдвяних свят

Вперше за три сезони світовому ринку шоколадної продукції загрожує дефіцит.

Проблеми можуть виникнути через скорочення поставок какао-бобів із західної Африки.

Експерти в середньому очікують підвищення цін на 7,8% – до 1665 фунтів стерлінгів за тонну в першому півріччі 2013 року.

Компанії-виробники шоколаду і какао-порошку скоротили свої резерви, у той час як купівлі шоколаду стали зростати на тлі посухи і, як наслідок, поганого врожаю в країнах, які є основними постачальниками какао на світові ринки.

Так, президент Hackett Financial Advisors Inc., компанії, яка працює на ринку, Шон Хекетт прогнозує стрибок цін на 40% у першому півріччі 2013 року порівняно з нинішнім рівнем.

При цьому світове виробництво зменшиться на 2,9% – до 3,85 млн тонн, через низький врожай в Кот-д’Івуарі, Гані, Індонезії та Нігерії. На ці чотири країни припадає 74% світового виробництва какао-бобів.

При цьому, згідно з прогнозами, продажі шоколаду за обсягом збільшаться в світі до 2,2% у наступному році і до 2,3% – в 2014 році.

Як раніше повідомлялося, підвищення температури на планеті залишить людство без кави.

На сьогодні найпопулярнішим сортом для приготування напою є Арабіка, який росте в горах Південного Судану і Ефіопії, повідомляє The Telegraph. Однак через кліматичні зміни 99% цих територій не будуть придатними для вирощування кави вже в 2080 року.

http://tsn.ua/