Долар продаватимуть щонайменше по 8,30, і він ростиме далі

Експерти сподіваються, що позначки в 9 грн долар не сягне – проте жодних гарантій не дають.

Падіння національної валюти України продовжуватиметься ближчими днями. Лише за один вчорашній день долар на біржі подорожчав на 10 копійок, і вже вранці на це неодмінно зреагують обмінники, йдеться в сюжеті ТСН.

Національний банк радить не панікувати з цього приводу. Експерти твердять: так і має бути. Банкіри пояснюють здорожчення долара на міжбанківському валютному ринку розрахунками держави з іноземними партнерами. Лише за останній місяць країна заплатила більше 2 мільярдів доларів Міжнародному валютному фонду за кредит та “Газпрому” за газ.

Відтак девальвацію гривні фахівці називають об’єктивною. Держава брала кошти на валютному ринку, тож сама створила попит на долар. Учора Національний банк у торги не втручався. Комерційні банки валюту лише купували і майже не продавали.

Так тепер поводяться і прості українці. Завтра долар в обмінниках, за прогнозами економістів, знову сягне позначки 8 гривень 30 копійок. Але на цьому не зупиниться і зростатиме далі.

Утім, фінансисти вірять, до 9 гривень за долар справа навряд чи дійде. Подібним чином валютні курси вже стрибали у вересні. Тоді Нацбанк назвав це спекуляціями і закликав населення не панікувати. За кілька днів ринок і справді заспокоївся.

http://tsn.ua