На Закарпатті село виграло грант на освітлення, проте РДА не виконує зобов’язань

У січні цього року громада села Костилівка на Рахівщині (єдина на всю область) стала переможцем Всеукраїнського конкурсу підтримки органів місцевого самоврядування і виграла грант на суму 225000 грн під назвою «Енергозаощадження, як крок до сталого розвитку громади», проте досі не могла його реалізувати через відсутність коштів від РДА, яка брала на себе зобов’язання оплатити частку проекту.

Голова села вирішила оприлюднити ситуацію в Ужгородському прес-клубі, – інформує власкор ІА ZIK.

Як розповіла на прес-конференції Ольга Сметанюк, внаслідок проекту повинні були освітлити всі вулиці села, адже наразі з 16-ти освітлена тільки одна. Партнером у реалізації проекту стала Рахівська РДА, яка повинна була (згідно з офіційною угодою) виділити кошти у сумі 103637 грн. До сьогодні жодних коштів від РДА не було і корисний проект був під загрозою зриву.

Утім, після поширення інформації про цю ситуацію у ЗМІ, голова РДА Дмитро Андріюк особисто зателефонував голові с. Костилівка та пообіцяв, що кошти виділять 23 листопада на сесії районної ради.

Ольга Сметанюк подякувала тим, хто відгукнувся на проблему Костилівки. «Передісторією нашої проблеми було те, що ми написали проект із енергозаощадження. У його межах повинні освітлити усі вулиці села енергоощадними лампами та продемонструвати ефект енергозаощаджувальних заходів на прикладі соціальних будівель. Приєдналися усі підприємці нашого села, які реалізовують у своїх торгових точках ощадні лампи за найнижчими цінами. Проект дався нам нелегко, слід було виготовити проектно-кошторисну документацію, технічні умови, пройти експертизи та погодження, а це коштує грошей та вимагає часу. Утім, ми виконали всі умови та виграли проект. У реалізації його нас стримувало лише відсутність внеску з районного бюджету, який зобов’язувалася здійснити РДА за умовами конкурсу. Проект залучив 4 партнерів: сам Всеукраїнський фонд підтримки органів місцевого самоврядування, сільська рада Костилівки, РДА та «Закарпаттяобленерго», – розповіла О. Сметанюк.

«Дмитро Дмитрович Андріюк вчора передзвонив і запевнив, що кошти виділять 23 листопада на сесії районної ради. Тому я думаю, що проект таки буде реалізований. Це забезпечить і привабливість села, і здоров’я людей, які не ламатимуть ніг на темних вулицях», – каже Ольга Сметанюк.

За її словами, громада села також подала ще один проект на цей же конкурс: «Якщо не реалізуємо перший проект, то вже ніхто нам не повірить, що зможемо реалізувати й інший». Новий проект стосується облаштування 14 павільйонів-автозупинок із інформаційними пунктами для туристів (Костилівка – одне із найдовших сіл Закарпаття,  його протяжність – 14 км).

zik.ua