Закарпаття:17-річному Михайлові Ласкіну із села Сімерки Перечинського району пришили великого пальця правої руки

Він утратив його, коли допомагав батьку обрізати дошки циркулярною пилою.

— Учора виписали з лікарні, а сьогодні батько мене вже на пари возив, — розповідає Михайло. Виходить із “таврії”. — Забрав від одногрупників конспекти, буду ксерити. Бо рік не зможу писати.

Навчається на третьому курсі Мукачівського аграрного коледжу на ветеринара.

— 13 жовтня батько мав їхати у Київ на три дні, але чомусь не поїхав. Попросив йому допомогти обрізати дошки на циркулярці. Тільки став за станок, згадав про знайомих, які пилою пальці собі обрізали. Намагався відігнати ці думки. Через 10 хвилин, коли подавав чергову дошку, палець відскочив у опилки. Болю не відчував. Тато вхопив пальця із землі, промив під краником і вкинув у целофановий пакет. До райцентру ми доїхали за 7 хвилин.

Районні медики помістили палець у посудину з льодом і направили Ласкіних до обласної лікарні.

— Доки їхали, думав, як буду далі вчитися? Чи буду подобатися дівчатам тепер? Якою рукою буду писати? В Ужгороді хірурги вже чекали нас. Бачив, як палець промивають і чистять від опилок. Не вірилося, що зможуть пришити на місце.

Оперували у відділенні опікової та пластичної хірургії 3 год.

— Пришивали судину до судини. Третій тиждень рука у гіпсі. Лікар наказав не ворушити нею. Обіцяє, за рік повністю заживе.

— Набагато легше пришити відрізану ногу чи руку, ніж палець. Тут діаметр судин інколи не більше одного міліметра. Повернути на місце відірваний палець можна протягом 12 годин, кисть — до 10 годин, руку від плеча — 4 години, — розказує Андрій Погоріляк, завідувач відділення Закарпатської обласної лікарні. За три тижні після операції Михайло Ласкін уже пробував водити машину.

gazeta.ua