На Закарпатті “накрили” підпільний нафтопереробний завод

У Львівській та Закарпатській областях нелегальні бізнесмени крали нафту з державних нафтопроводів.

Сировину переробляли, а паливо продавали приватним заправкам по всій Україні. Розмах бізнесу вразив навіть бувалих податківців. Марина Коваль – далі.

Саме виробництво нафтопродуктів було поставлено на широку ногу. І займало чималу площу. Ось кадри оперативного відео. Бійці “Альфи” та податкової міліції затримують спочатку одного з підозрюваних. А потім і інших учасників групи. Відео без коментарів.

Нафту викрадали з внутрішніх трубопроводів у Західній Україні. Для цього використовували нелегальні врізки. Сировина зберігали в резервуарах, які, як виявилося, були небезпечні для людей і навколишнього середовища. Згодом нафту в цистернах завантажували в авто і перевозили на приватні нафтобази семи областей України. І потім – продавали вже готове паливо на місцеві заправки. Податківці кажуть – до цієї операції готувалися довго, і вона пройшла успішно.

Юрій Атаманюк, перший заступник начальника ГУ податкової міліції ДПС України:

– Перше, зберегли державну власність, по-друге, захист чесні бізнесу, який потерпає від недобросовісної конкуренції, по-третє, захист інтересів пересічних громадян, які б могли купить неякісне пальне.

Фахівці взяли проби нафти і палива на експертизу. Міліція опечатала резервуари і всі складські приміщення. Зараз встановлюються інші учасники групи. Під час операції вилучено буровий комплекс, установки для переробки нафти, насосні станції.

Марина Коваль, кореспондент:

– Загальна вартість обладнання – понад 20 мільйонів гривень. Організатори незаконного бізнесу знаходяться під вартою.

Марина Коваль, Юрій Ковальов, Подробиці, телеканал “Інтер”.