Ректор двох вузів провів неанонсовану прес-конференцію для обраних журналістів

14 листопада, без анонсів і запрошень для ЗМІ, ректор Закарпатського державного університету і, за сумісництвом, в.о. ректора Ужгородського національного університету Федір Ващук провів прес-конференцію. Відповідно,”незручних” запитань не було.
Як повідомляє прес-служба УжНУ, прес конференцію зібрали для того, щоб розповісти про те, що вдалося зробити в університеті за 2 місяці і поділитися баченням розвитку університету на найближчий час.

«Щодо відновлення і розвитку матеріально-технічної бази, то після детального аналізу шляхів виходу з економічної кризи ми запланували ряд заходів, які університет повинен виконати у будь-якому випадку – інших шляхів виходу з кризи немає», – сказав Ф.Ващук.

За його словами, питання військової кафедри вирішено не шляхом відкриття окремої кафедри, а через підписання відповідної угоди з Академією сухопутних військ ім. Сагайдачного. Крім того, домовлено, що підготовка здійснюватиметься безпосередньо в Ужгороді на базі однієї із військових частин.

Ще одне питання – перенесення бібліотеки для збереження надзвичайно цінного книжкового фонду.«Сьогодні я підписав листа (після попередніх домовленостей і погоджень) на ім’я Президента Національної Академії Наук України Б.Патона про те, що університет візьме у безкоштовну оренду частину приміщень Інституту електронної фізики в м. Ужгороді. Це ті приміщення, які свого часу за відповідним проектом і були передбачені для бібліотеки, йдеться про близько 1200 кв.м.», – розповів Ф.Ващук. Відшкодовуватися будуть лише комунальні послуги.

Щодо розташування археологічного музею університету, то колекція його експонатів, зібраних у ході наукових досліджень фахівців університету, яка має міжнародне наукове значення, буде перенесена у нові приміщення на природничо-гуманітарному факультеті, а лабораторну частину розмістять в інших приміщеннях, що не потребують представницького вигляду.

Зоологічний музей, що наразі розташований на 5-му поверсі фізичного факультету, також перенесуть. За словами Ф.Ващука, є декілька варіантів, думаю, гідним місцем йому будуть виставкові площі у центрі міста.

Археологічний музей, унікальна бібліотека та її відділ стародруків, що перебуває під державною охороною – це те, що вигідно вирізняє УжНУ з-поміж інших університетів, каже в.о. ректора. До слова, щодо стародруків, вони, можливо, залишаться на Капітульній (єпархія готова за власний кошт оформити експозицію) або ж їх перенесуть до іншого приміщення.

Ф.Г. Ващук прокоментував і економічні проблеми вишу: «Сьогодні ситуація досить важка. Станом на вересень ми отримали біля 7,5 мільйонів боргів різного призначення. З них майже 1,5 мільйона боргів – за газ та послуги ще минулого опалювального сезону. Без ліквідації цього боргу нам відмовлялися взагалі включати опалення. Наразі завдяки організаційним заходами вдалося оплатити частину боргу та домовитися про вчасний початок опалювального сезону».

Керівництво вишу підготувало обґрунтування на 122 мільйони, які потрібні УжНУ у 2013 році проти 97 млн. у поточному році. «Щось зріжуть, але сподіваємося, що 115 мільйонів таки отримаємоі», – каже Ф.Ващук.

Також він зазначив, що УжНУ значно відстає від університетів подібного рівня  за надходженнями зароблених коштів – щонайменше на 50 мільйонів. «Університети України (такого масштабу як УжНУ) заробляють 100 мільйонів та отримують 100 мільйонів з бюджету. Ми ж заробляємо тільки 50 мільйонів. Причиною цього є програш освітнього ринку Закарпаття. Під боком УжНУ була відкрита численна кількість вищих навчальних закладів, близько 30 філій, у яких навчаються 10 700 студентів і їхні кошти спрямовуються не до УжНУ, а на поповнення бюджетів тих закладів, які відкрили ці філіали. Вважаємо, що усі вони повинні стати філіями УжНУ. Ми їм це запропонуємо і думаю, що значну частину коштів перенаправимо на рахунки нашого вищого навчального закладу. Другий напрям для поповнення університетського бюджету – надання інших якісних освітніх послуг. УжНУ наразі не має власного коледжу чи спеціалізованої школи. Натомість інші університети тісно співпрацюють з середньою школою. Київський національний університет має кілька коледжів. Також спеціалізовані школи діють при багатьох університетах і фінансуються за кошт місцевого бюджету. Відповідно повинен діяти і УжНУ, адже це серйозний резерв для поповнення студентських лав. Сьогодні встановлений ліцензійний обсяг (кількість студентів, які може прийняти УжНУ за дозволом міністерства) виконується тільки на 50 %», – каже Ф. Ващук

Також в.о. ректора торкнувся питання ремонту гуртожитків: «Здійснена масова заміна вікон на сучасні за програмою енергозбереження, відремонтовані душові, поміняні усі насоси, усі котельні на 100% готові і працюють для опалення та подання гарячої води. На жаль, усі вони не є сучасними, котли – малоефективні… Також ми вже замінили лічильники у найбільших пунктах електроспоживання університету на трьохтарифні і це дасть економію у кількасот тисяч гривень. Вдалося припинити елементарну безгосподарність, зокрема, наприклад, вилучили з рахунків за водовідведення з наших земель. З ботанічного саду, зокрема, зливалося у каналізацію 200 тисяч гривень щорічно. Адже там ніякого водовідведення немає, а коштів за це сплачувалося щомісяця по 16 тисяч гривень».

Подано й відповідні заяви щодо тих осіб, які безпідставно захопили гектари університетських земель. Вилучення їх на комерційній основі могло б принести вишу кілька мільйонів гривень. Не кажучи вже про те, що весь мікрорайон, збудований над гуртожитком № 4, зливає свою каналізацію під гуртожиток, нечистотами залитий увесь підвал гуртожитку.

Щодо реорганізацій факультетів в окремі інститути, Федір Ващук зауважив: «На підрозділ, який раніше іменувався факультетом романо-германської філології, покладаємо набагато більше функцій… Іноземна мова повинна вивчаться в університеті упродовж усіх років навчання. Адже без знання іноземної мови (як й інформаційних технологій) випускник не буде конкурентоздатним на ринку праці). Щодо колишнього факультету післядипломної освіти, то він відтепер діятиме як Інститут післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки. Ми підняли статус одного з найбільших підрозділів університету та розширили його функції. Також ми об’єднали факультет міжнародних відносин та економічний факультет, адже на «міжнародних відносинах» готували саме фахівців із міжнародних економічних відносин». Крім того, були «перекоси» як у науковій діяльності, так і в забезпеченні кадрами. Ми межуємо з 4 країнами і ці 2 факультети разом будуть більш цікаві студентам, а їхні випускники будуть більш затребуваними на ринку праці».

Щодо об’єднання вишів, то, за словами, Ф. Ващука, наразі краще більше коштів отримати на розвиток УжНУ. «По-друге, можливо, і добре, коли існує конкуренція між університетами. До цього питання, можливо, повернуться з часом, а можливо і не повертатимуться. Сьогодні немає мети об’єднувати університети», – сказав Ф. Ващук.

Прес-служба УжНУ