Валютні грошові перекази українцям будуть віддавати у гривні

Обмеження стосується сум, які перевищують 150 тисяч гривень на місяць.

Усі грошові перекази з-за кордону, сума яких перевищує в еквіваленті 150 тисяч гривень на місяць українці зможуть отримати лише у нацвалюті.

Про це йдеться у відповідній постанові Нацбанку від 16 листопада, яка набуде чинності 27 листопада.

“Встановити строком на шість місяців вимогу про обов’язковий продаж на міжбанківському валютному ринку України надходжень з-за кордону в іноземній валюті на користь фізичних осіб (резидентів і нерезидентів) на суму, яка дорівнює або перевищує в еквіваленті 150 тис. грн на місяць”, – йдеться у документі, пише УНІАН.

Варто зазначити, що постанова стосується не лише доларів євро та інших популярних валют, а й російських рублів. Метою такого обмеження є стабілізації ситуації на внутрішньому валютному ринку й урівноваження платіжного балансу України.

Крім того, згідно з документом, НБУ надається право тимчасово змінювати терміни розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів.

Нагадаємо, нещодавно центробанк, намагаючись збільшити пропозицію валюти на внутрішньому ринку і захистити гривню від девальвації, видав постанови, за якими від експортерів і фізосіб вимагається продавати частину валюти, що надходить на їхні рахунки.

http://tsn.ua