З впровадженням КПК змінено і Податковий кодекс України

Про те, що чекає платників податків із впровадженням нового Кримінально-процесуального кодексу, розповів напередодні на прес-конференції в ОДА голова ДПС у Закарпатській області Василь Іванчо. 

За його словами, змінами до Податкового кодексу України передбачено, що якщо платник податків оскаржує рішення податкового органу в адміністративному порядку до контролюючих органів та (або) до суду, повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального правопорушення у вигляді ухилення від сплати податків не може ґрунтуватися на такому рішенні контролюючого органу до закінчення процедури адміністративного оскарження або до остаточного вирішення справи судом.

Є і винятки. Так, це правило не поширюється на випадки, коли таке повідомлення про підозру базується не тільки на рішенні контролюючого органу, а й підтверджується додатково зібраними доказами відповідно до вимог кримінального процесуального законодавства України.

Також відтепер складання та надсилання платнику податків податкових повідомлень-рішень, несплата податкових зобов’язань за якими встановлена судовим рішенням, забороняється до набрання законної сили судовим рішенням у кримінальному провадженні або винесення ухвали про закриття такого кримінального провадження за нереабілітуючими підставами.

Це положення не застосовується, коли податкове повідомлення-рішення надіслане (вручене) до повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

Ще один важливий момент – документальна позапланова виїзна перевірка здійснюється лише за наявності судового рішення суду (слідчого судді) про призначення перевірки або постанови органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність.

Відділ взаємодії із ЗМІ та громадськістю ДПС у Закарпатській області

https://zakarpatpost.net