Ціни на імпортні товари можуть вирости на 10%

Мінекономіки розробило законопроект, яким пропонується запровадити в Україні “додатковий імпортний збір” у розмірі до 10% митної вартості товару.

Збором буде обкладатися імпорт “незалежно від країни походження”. Його не уникнуть навіть країни, з якими Україна торгує вільно. Від застосування збору можуть звільнити лише “життєво необхідні товари”. Також збір не торкнеться імпорту, який ліцензується або квотується.

Відповідно, це викличе сплеск споживчої інфляції, пише “Комерсант-Україна”. Право встановлювати таку надбавку до імпортних мит уряд отримає в “разі значного погіршення стану платіжного балансу країни або істотного скорочення золотовалютних резервів, або досягнення ними мінімального розміру”.

Встановлювати додатковий податок буде Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі, яка застосовує антидемпінгові, компенсаційні та спеціальні заходи. Термін дії збору не повинен перевищувати 12 місяців, а його ставка повинна буде зменшуватися через рівні інтервали часу. І якщо на товар встановлять максимально можливі 10%, збір, наприклад, зможе зменшуватись на 2,5% щоквартально.

tsn.ua