8-місячна дівчинка з Макіївки народилася без носа

8-місячна Олександра Ларіна з міста Макіївка, що на Донеччині, народилася без носа. Через вроджену ваду обличчя дівчинка від народження була сліпою. Зараз, після операції, частково бачить на одне око.

Саша – друга дитина у родині Кирила та Крістіни. 32-річний Кирило – водій таксі, 22-річна Крістіна раніше навчалася на економіста, працювала диспетчером у таксі. Зараз – у декреті, має доньку, 5-річну Ксенію, від першого шлюбу.

“Крістіна не п’є й не палить у нас. – каже мама Крістіни, Валентина Анатоліївна. – Ніколи нічим поганим не захоплювалася. Дитину обоє з Кирилом дуже хотіли. Вся вагітність пройшла нормально. І на обліку стояли. І тричі робили УЗІ. Останній раз – за тиждень до пологів. Лікарі запевняли – все гаразд.”

Пологи почалися уранці 4 березня. У палаті з Крістіною були присутні чоловік та мама. Пізніше чоловік залишився, маму попросили вийти до коридору.

“Я через віконце спостерігала. – згадує Валентина Анатоліївна. – Бачу – дитина народилася. Цікаво стало – хто ж там. Але бачу – лікарі мовчать, вглядаються. Я в палату, а мені кажуть – підійдіть подивіться. Підхожу. Я спочатку очам своїм не повірила. Не зрозуміла – що це навіть таке. А мені кажуть – у дитятка нема носа.”
Олександру забрали до реанімації. Там вона пролежала півтора місяці. Лікарі шансів вижити не давали.

ізнавалися, що вперше зіткнулися з такою патологією. Відразу визначили – дитина сліпа. Крістіна вирішила назвати доньку Олександрою, на честь святої Олександри. У реанімації похрестили.

Батьки після народження Олександри здали тест на торч-інфекції, зробили генетичний та хромосомні аналізи. Відхилень лікарі не виявили.

“Дочці сказали, що якісь зміни відбулися на ранній стадії вагітності. – каже Валентина Анатоліївна. – Причин не назвали. Сказали, що ймовірно – екологія.”

Крістіна Ларіна пояснює, що найстрашніше було забирати доньку з лікарні. У лікарні дівчинку годували через зонд. Незабаром у родині навчилися робити таку ж процедуру удома. Зараз дуже потрошку дитина сама вживає у їжу йогурт та сирок.

Олександра може дихати лише через рот. Батьки купили їй пустушку, зробили воздуховід – усередині пустушки всунута трубка. Через неї дитина дихає, навіть коли спить.

“Ротик постійно відкритий. – Каже Крістіна. – Швидко пересихає слизова. Постійно беремо з собою водичку. Зволожую ротик шприцом без голки. Дитину треба постійно берегти, бо ротиком різних інфекцій можна підхопити.”

У квітні Саші зробили повну томограму черепа та обличчя. Виявилося, що носових ходів, хрящів та кісток у дитини немає. В інтернеті рідні знайшли клініку у Санкт-Петербурзі, котра зголосилася допомогти з очима.

“Ми назбирали грошей на одне око. Спасибі людям, що помогли. – каже Крістіна. – У вересні їздили в Санкт-Петербург, зробили операцію. Дитина раніше не реагувала на світло, телевізор, іграшки. А зараз почала реагувати. Одним очком щось бачить. А от скільки процентів зору на ньому – неясно. У грудні поїдемо з другим очком. Тоді, надіємось, може нам скажуть щось про носика. Як були у клініці до нас приходив лицевий хірург. Казав, що можна буде наростити хрящі й сформувати носика. Але перед цим треба буде нейрохірургічна операція, і це буде десь у два роки. У грудні нам скажуть точніше що й до чого.”

Бабуся дитини каже, що має трьох дітей та чотирьох онуків.

“Сашенька розвивається, як усі нормальні дітки. Поки не ходить, але стоїть дуже впевнено. Любить купатися, гратися. Вона у нас сміхотушка. Відколи бачити почала – любить іграшки, котрі світяться. Улюблена – кулька, котру вмикають і вона блимає світлом. Раніше була повністю сліпа. А зараз головку повертає на світло і до телевізора.”

Родина Ларіних просить про допомогу.

Реквізити картки:
“Приватбанк” номер картки: 4405885018925666
Отримувач: Ларіна Крістіна Володимирівна

gazeta.ua