Укрзалізниця хоче підвищити вартість вантажних перевезень на 12%

Укрзалізниця вдруге за останній рік намагається збільшити тарифи на вантажні залізничні перевезення, повідомляє Коммерсантъ-Украина.

Начальник головного комерційного управління Укрзалізниці Юрій Меркулов розповів, що компанія звернулася до Мінінфраструктури з пропозицією підвищити на 12,2% тарифи на вантажні залізничні перевезення з 1 січня 2013 року.

За його словами, індексація дозволить держмонополії збільшити виручку на 3,6 млрд грн у наступному році. Меркулов також висловив думку, що подальше штучне стримування тарифів не дозволить провести необхідну модернізацію потягів.

Експерти зазначають, що подорожчання давно назріло, але в умовах спаду промислового виробництва уряд навряд чи підтримає монополію.

Як повідомляє видання, проти такої ініціативи виступили її найбільші клієнти.

“У поточних умовах падіння попиту і цін на продукцію гірничо-металургійного комплексу підвищення тарифів на залізничні вантажоперевезення призведе до втрати конкурентоспроможності української продукції”, – заявив віце-президент Української асоціації підприємств чорної металургії Сергій Грищенко.

“Ми не вітаємо заплановане в 2013 році збільшення тарифів на вантажні перевезення залізничним транспортом. Тариф на вантажоперевезення є суттєвою складовою собівартості вугілля і нашого кінцевого продукту – електроенергії”, – у свою чергу зазначив директор з комерційної діяльності найбільшого в Україні енергохолдингу ДТЕК Андрій Фаворов.

Тим часом, нагадаємо, що Укрзалізниця призначила на новорічні та різдвяні свята додаткові потяги, які здійснять 129 рейсів, у тому числі – в західному напрямку 98 рейсів.

 КоммерсантЪ-Украина