ВІЛ і СНІД закарпатці привозять із заробітків

“За 10 місяців цього року на Закарпатті зареєстровано 68 нових випадків інфікування ВІЛ. Загалом же на диспансерному обліку перебувають 278 осіб, з них 35 хворі на СНІД.

Із загальної кількості близько 90% інфікувалися статевим шляхом. Найбільш вразлива група — молодь”, – про це сьогодні, 26 листопада, у  Центрі з профілактики та боротьби із СНІДом розповідав головний лікар Іван Миронюк.

Іван Миронюк зазначив: “Вважається, що найбільш схильні до ураження мешканці великих міст, обласних центрів. Проте на Закарпатті дещо інша ситуація: за рівнем поширенням захворювання перше місце в області займає Хуст і Хустський район, далі – Мукачево і район, аж потім Ужгород. Здавалося б, гірське населення мало б бути менш ураженим, ніж міське, проте чисельність хворих у Міжгірському районі більша, ніж у Іршавському”. Спеціаліст пояснює таку закономірність тим, що зазвичай мешканці першого району виїздять на заробітки до західних країн, а з останнього — на східні землі України, Росію, точніше, в регіони з більш високим рівнем поширення цього захворювання.

Щорічно, починаючи з 1988 року, 1 грудня світова спільнота відзначає День боротьби зі СНІДом та порозуміння з ВІЛ-позитивними людьми.

Напередодні ж організації та установи, що займаються протидією захворюванню, традиційно підбивають підсумки роботи.

uzhgorod.in