Колишній СБУшник презентував книгу “Закарпатці у вирі афганської війни”

Книгу “Закарпатці у вирі афганської війни” представив співробітникам СБУ в Закарпатській області учасник бойових дій в Афганістані, колишній очільник регіонального органу держбезпеки генерал-майор у відставці Арзен Ухаль. У заході також взяли участь воїни-афганці – здебільшого ветерани Закарпатського органу держбезпеки.

Як зазначив упорядник видання Арзен Михайлович, виходу в світ цієї книги передувала десятилітня копітка колективна робота багатьох авторів. У цій документально-художній книзі зібрано та систематизовано архівні матеріали, спогади, розповіді, інтерв’ю воїнів-інтернаціоналістів, фотографії з альбомів.

Автори книги зібрали матеріали на 3049 закарпатських воїнів-афганців. При цьому термін «закарпатці» вжили у широкому розумінні – це уродженці краю, ті, хто тут живуть та ті, які поховані в нашій області.

Особливістю видання є те, що в ньому містяться біографічні дані про закарпатських учасників бойових дій, зокрема, дата та місце народження, роки проходження служби в Афганістані, нагороди, військове звання. Серед закарпатських воїнів був і Герой Радянського Союзу – Сергій Павлович Козлов.

Важко було збирати архівні матеріали про тих, кого вже нема серед нас. (А це в основному люди 60-х років народження). А ще важче – шукати інформацію про тих, хто пропав безвісти. Проте ми вшанували їх, знайшли дані про їх героїзм. Нелегко було спілкуватися із їхніми матерями, – каже Арзен Михайлович. – «…Яка їх доля? Де покояться їх останки? Ніхто не прийде до їх могил, і нічия рука не покладе там хоча б одну єдину квітку пам’яті…», – цитує одного з авторів вступного слова члена Національної спілки письменників України, заслуженого працівника культури  України Василя Густі.

Міститься у книзі й розділ, присвячений спогадам безпосередніх учасників тих подій. Читач бачить історичні події очима рядових та генералів, дипломатів та розвідників, медпрацівників.

На зустрічі зі співробітниками УСБУ генерал-майор у відставці говорив про патріотизм та героїзм. Коли від тебе залежить життя твоїх товаришів, – пояснив Арзен Михайлович. Саме про героїзм наших учасників бойових дій ідеться у книзі.Автори документально-художнього видання сподіваються, що воно перейде у спадок прийдешнім поколінням, стане незамінним у вихованні у наших наступників високих героїчних цінностей захисника Вітчизни.

Арзен Михайлович подякував усім, хто долучився до видання документально-художньої книги. Також генерал-майор у відставці висловив вдячність керівництву Управління СБУ за те, що пам’ятають про афганців. 

Того ж дня учасникам бойових дій в Афганістані з числа співробітників регіонального органу держбезпеки вручили примірники книги. Про це  повідомили в прес-групі УСБУ в Закарпатській області.