Ужгород під арештом, казна міста – пуста

Скандал між Ужгородською міською радою та управлінням Державної виконавчої служби Закарпатської області, який розгорівся ще в липні, не тільки не вщух, а й обріс новим «креативом».

Почалося з того, що 2009 року ТОВ «Макс­­авто», яке продає сільськогосподарську техніку, придбало в міста ділянку. Пізніше суд визнав договір купівлі незаконним, і «Максавто» звернулося до органу юстиції, вимагаючи, щоб влада повернула кошти за землю й ті, що були вкладені в розбудову інженерної мережі.

Загалом, за рішенням Господарського суду, Ужгородська міська рада мала сплатити ТОВ «Максавто» 383 063, 544 грн.Однак згодом, коли справа перейшла у відомство виконавчої служби, до стягнення додалися 10 % виконавчого збору.

Тобто вкупі влада Ужгорода мала віддати понад 425 тисяч гривень.

Аби якось вплинути на ситуацію, виконавча служба наклала арешт на майно міськради в ме­жах суми позову, що й спричинило влітку цілий шквал звинувачень і образ. Подейкували, що ужгородський очільник так нервувався, бо через санкції не могли відбутися сумнівні продажі комунального майна, зокрема, комплексу «Корона».

Нині ситуація з арештом не змінилася. Як розповіла «Замку» начальник управління Державної виконавчої служби Наталія Панова, міська рада у вересні звернулася до Господарського суду Закарпатської області з проханням про зміну способу виконання рішення. Тоді міськ­рада просила перекласти свої борги на Департамент міського господарства, і суд задовольнив це клопотання.

«За законом, рада не ма­ла права перекладати свої зо­бов’язання на іншу юридичну особу», – вважає Наталія Панова. – Це юридично неправиль­но. Тому «Максавто» подало оскарження до Львівського апеляцій­ного суду. Міська ж рада Ужгорода чомусь так поспішала розібратися з цим питанням, що, не дочекавшись апеляційного рішення, виділила підприємству з бюджету 344 тис. грн. І дарма, бо Львівський апеляційний суд, так і не дочекавшись пояснень правників міської ради, котрі не з’явилися не засідання, скасував ухвалу Господарського суду Закарпатської області, чим визнав неправомірність дій влади Ужгорода.

Тобто виходить, що гроші зі скарбниці (а це фактично наші з вами податки) були витрачені незаконно, між тим вони могли б піти на вирішення багатьох важливих для міста питань: на ремонт доріг, шкіл, дитсадків тощо».

У самій міськраді кажуть: робили все, щоб виконати рішення суду й віддати підприємству «Максавто» гроші. Зокрема, керуюча справами виконкому Даніелла Геворкян у коментарі «Замку» пояснила, що звернення до суду з проханням зміни способу виконання рішення рада ініціювала саме для того, аби знайти юридично правильний вихід із ситуації, яка склалася.

«Через певні правничі перепони Ужгородська міська рада не могла повернути гроші підприємству, тому ми відшукали інший шлях і таки змогли виплатити з бюджету більшу частину боргу, – розповіла Даніелла Сергіївна. – Хотіли повернути всю суму, однак через збої в роботі казначейства не встигли цього зробити до рішення Львівського апеляційного суду. Гадаю, суддю не поінформували, що міськрада вже виплатила біль­шу частину боргу, бо тоді, думаю, вердикт був би іншим. Отже, поки що арешт міського майна справді не знято. Ми подали касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду й сподіваємося скоро залагодити цю проблему».

Тетяна ЛІТЕРАТІ

http://uzhgorod.in