Україна: Розтинатимуть лише тих померлих, обставини смерті яких мають ознаки криміналу

Жодних ускладнень із похованням не буде.

Після матеріалу в ТСН представники правоохоронних та медичних органів поквапилися запевнити, що дія нового Кримінально-процесуального кодексу ніяк не повинна позначитися на процедурі поховання.

Генеральна прокуратура спростовує припущення про те, що новий кримінально-процесуальний кодекс ускладнив процедуру поховання. Повідомлення про те, що за новим КПК ледь не кожен померлий підлягає розтину, а перед тим, як ховати, родичі мають отримати дозвіл із прокуратури, у владі називають чутками.

“Порядок не змінено новим КПК, і він не ускладнює, але по кожному випадку треба розбиратися. Влада прийняла позитивний КПК – це добрий крок”, – запевняє нардеп Володимир Олійник. Пояснюють, що новий КПК ситуації із похованням не змінив, усе залишилося, як було. “Ніхто не буде робити розтин трупів бабусь, дідусів, людей, які померли своєю смертю дома і при цьому хворіли”, – переконує представник Генпрокуратури Роман Андрєєв.

Наголошують, що розтину підлягатимуть лише ті померлі, обставини смерті яких мають ознаки криміналу. У МОЗі кажуть, що для них, як лікарів чи судмедекспертів, нічого не змінюється. “З нашої точки зору, це абсолютно позитивний момент. Де є кримінальний випадок смерті, де немає, ми можемо розмежувати це”, – запевнив заступник міністра охорони здоров’я Олександр Толстанов. Щоб відвернути можливі зловживання, Генпрокуратура, МВС та Міністерство охорони здоров’я підписали спільний наказ, який чітко встановлює порядок взаємодії.

tsn.ua