Грабіжникам рахівського банку присудили тривалі тюремні строки

Наприкінці 2009-го року мешканець міста Хуст Олександр поскаржився своєму товаришу Миколі з с. Середне Водяне (рахівський район) на брак грошей. Той запропонував вирішити проблему – пограбувати банк. Олександр, обдумавши таку пропозицію, погодився.

Щоб вивчити обстановку у філії одного з банків, протягом двох місяців хлопці неодноразово відвідували його, спостерігали за працівниками.

Микола переконав товариша, що втрьох пограбувати банк буде легше і познайомив його  з мешканцем с. Богдан Андрієм. 23 лютого 2010 року опівдні Олександр зі своїми знайомими, одягнувши на обличчя матерчаті панчохи, через вхідні двері проникли в приміщення філії банку і, заздалегідь приготованим металевим ланцюгом, зачинили вхідні двері зсередини. Погрожуючи працівникам пістолетом, зв’язали їх та заштовхали в приміщення побутового призначення.

Грабіжники взяли з каси більше 40 тисяч гривень, майже 30 тисяч доларів США та 2 300 євро. Скоївши пограбування, хлопці сіли в автомобіль та поїхали в напрямку м. Тячів.

Операцію по встановленню осіб, причетних до пограбування, очолив перший заступник начальника Рахівського райвідділу міліції Іван Гураль. Оперативники спрацювали професійно. Того ж дня одного з грабіжників затримали на території району, а наступного було взято під варту другого, який переховувався в Хусті.

За заволодіння чужим майном у великих розмірах – грошовими коштами Акціонерного комерційного інвестиційного банку, вчинення розбійного нападу, поєднаного з насильством, небезпечним для життя двох працівників банку, грабіжників засудили до восьми та дев’яти років позбавлення волі з конфіскацією майна. У Рахівському районному суді ще розглядається справа щодо третього учасника злочину, який близько півроку знаходився в розшуку.

Олеся Чайковська, Рахівський РВ УМВС України в Закарпатській області