Затверджений регіональний план дій з охорони навколишнього природного середовища Закарпатської області на 2013-2015 роки

«Регіональний план дій затверджений головою облдержадміністрації. Він чітко визначає відповідальність, терміни, джерела фінансування заходів, спрямованих на досягнення цілей екологічної Стратегії України.

Регіональний план дій з охорони навколишнього природного середовища Закарпатської області на 2013-2015 роки було розроблено Держуправлінням ОНПС в Закарпатській області на основі Національного плану дій з охорони навколишнього природного середовища на 2011-2015 роки, враховуючи цілі Стратегії державної екологічної політики України на період до 2020 року та пропозиції управлінь облдержадамінстрації, громадських організацій природоохоронного спрямування та природоохоронних установ краю. Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області організовуватиме та забезпечуватиме контроль за його виконанням.

«Регіональний план дій затверджений головою облдержадміністрації. Він чітко визначає відповідальність, терміни, джерела фінансування заходів, спрямованих на досягнення цілей екологічної Стратегії України. Уже з початку наступного року ми зможемо реалізувати ряд природоохоронних заходів, які є першочерговими для Закарпаття», – каже начальник держуправління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області Андрій Погорєлов.

Фінансування РПД здійснюватиметься за рахунок місцевих та обласного фондів охорони навколишнього природного середовища, коштів місцевих бюджетів та державного бюджету, державного фонду охорони навколишнього природного середовища, коштів підприємств, установ, організацій, добровільних внесків осіб та громадян, інших джерел, що не суперечить законодавству.

Таким чином протягом наступних трьох років у рамках РПД передбачена реалізація природоохоронних заходів на загальну суму близько 421 млн. грн. відповідно до цілей :
1.Підвищення рівня суспільної свідомості.
2.Поліпшення екологічної ситуації та підвищення рівня екологічної безпеки.
3.Досягнення безпечного для здоров’я людини стану навколишнього природного середовища.
4.Інтеграція екологічної політики та удосконалення системи інтегрованого екологічного управління.
5.Припинення втрат біологічного та ландшафтного різноманіття і формування екологічної мережі.
6.Забезпечення екологічного збалансованого природокористування.
7.Удосконалення регіональної екологічної політики.

Регіональний план дій був винесений, в установленому порядку, на обговорення громадськості, опрацьовано і враховано близько 150 пропозицій та зауважень.

За словами начальника держуправління Андрія Погорєлова, громадські екологічні організації пропонують у наступному році, після затвердження районних та міських планів дій з охорони навколишнього природного середовища, розробити та затвердити обласну програму з охорони навколишнього природного середовища на 2014-2020 роки. Обласні екологи очікують високі результати від виконання Плану.

Зокрема, зменшення обсягів викидів від стаціонарних джерел до 2015 року на 10 відсотків, зменшення обсягів викидів забруднених зворотних воду у поверхневі водойми у населених пунктах області, зменшення обсягів утворення відходів та їх утилізація, створення територій та об’єктів природо-заповідного фонду, зниження інтенсивності ерозійних процесів, підвищення родючості ґрунтів, удосконалення системи моніторингу довкілля тощо.

Прес-служба Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області

https://zakarpatpost.net