МВФ вважає, що гривню потрібно опустити

Експерти Міжнародного валютного фонду прогнозують зниження золотовалютних резервів Нацбанку України до 24 млрд дол. до кінця поточного року і збереження тенденції на зниження в 2013-2014 роках.

Про це говориться у звіті МВФ, який має УНІАН.

“Золотовалютні резерви, як очікується, впадуть до рівня 24 млрд доларів (40% короткострокового боргу) до кінця 2012 року. При цьому в 2013-2014 роках резерви також залишаться на низькому рівні (27% короткострокового боргу), що, безумовно, позначиться на оцінках впевненості інвесторів”, – говориться у звіті МВФ.

На думку експертів Фонду, негативним тенденціям будуть сприяти як внутрішньоекономічні проблеми – зниження експортної виручки, ризики відтоку капіталів – так і об’єктивні зовнішні небезпеки. При цьому дефіцит платіжного балансу в наступному році, згідно зі звітом, може скласти 5,5% ВВП, переважно через великий обсяг імпорту енергоносіїв, а середньорічний показник інфляції – 5%. Обсяг зовнішнього і внутрішнього боргу складе, за розрахунками МВФ, – 65 і 35% ВВП відповідно.

Курс гривні, за словами експертів МВФ, на сьогоднішній день переоцінений в середньому на 8-13% і тому Фонд пропонує знизити курс національної валюти до долара на 13% для досягнення бездефіцитного платіжного балансу.

Як повідомлялося раніше, золотовалютні резерви НБУ в жовтні зменшилися на 8,4% – до 26,812 млрд дол., при цьому за січень-жовтень цього року резерви знизилися майже на 16%, або на 4,983 млрд дол. (з 31,795 млрд дол.). Цей обсяг експерти вже назвали критичним для економіки України.