На Закарпатті кроликів утримують майже в кожному дворі

Утримувати кроликів – прибутково, проте задоволення не з дешевих

Кролі в господарстві – гроші в кишенях. Бізнес на пухнастиках має непогану рентабельність. Бо коштує дієтичне м’ясо від сімдесяти до дев’яноста гривень за кілограм. Розповідають власники цих тварин. На Закарпатті їх утримують майже в кожному дворі. У пана Юрія тваринок близько сотні. Сімнадцяти порід. Бо кролівництву присвятив уже кілька десятків років.

Юрій Коваль, вирощує кроликів : ” 4 породи велетні: бельгійські велетні – сірий, білий, чорний, бурий. Із м’ясних пород – новозеландець червоний, бургундські рижі, барани французькі. Чесно кажучи, я вже сам заплутався , що там ще є”.

Цей бізнес – сімейний. Восьмирічний син Юрко залюбки доглядає кроленят, яким ще навіть трьох тижнів не виповнилось. Годують тварин разом із татком двічі на добу – ячменем, травою та сіном. Ще їм фрукти й овочі перепадають.

За місяць кролик набирає кілограм ваги. Ті, що м’ясної породи важать 5-6 кіло. Тримають їх до півроку. А ось велетнів – удвічі довше. Адже до 12 кілограмів можуть відгодувати. За такого красеня обізнаний покупець не пошкодує двохсот-трьохсот євро. Таких Юрій навіть на виставку возить. Найпрестижніша щороку відбувається в Німеччині.

Юрій Коваль, вирощує кроликів : ” Кроликовод зараз, на минулій виставці нас доста похвалили, вже судді кажуть, що в нас дуже хороші кролики в Україні появляються. Сказали: не гірші ніж в Німеччині, але вже кращі, як в Словаччині, а Словаччина рахується на другому місці”.

Водночас професійних господарств по Україні не так уже й багато. Кролівники згадують: якщо ще 30 років тому держава виробляла 140 тисяч тонн кролятини в живій вазі. Зараз – у шість разів менше. Тож живуть сподіваннями, що коли-небудь таки поліпшиться купівельна спроможність українців і бізнес можна буде розширити.

ubr.ua