Закарпатські метелики-“колібрі” летять зимувати в Африку

Там вони перебувають холодну пору року і, як перелітні птахи, з настанням тепла повертаються до нашого краю. Як такі тендітні створіння витримують тривалий переліт – ще одна загадка природи.

“Метелики-“колібрі” за своєю поведінкою дуже схожі на пташок колібрі: вони «зависають» над квітами. Саме тому їх у народі так називають, – розповідає Євген Ажипа, аспірант біологічного факультету Ужгородського національного університету. – Правильна їхня назва – бражник. Таке зависання у повітрі є можливим завдяки унікальній особливості будови тіла. Ці метелики – найшвидші. І можуть “розганятися” у польоті до 50 кілометрів на годину.

Закарпатські метелики-колібрі люблять сутніки. Тому вечір – це їхня пора. Харчуються квітковим пилком, люблять залітати до бджолиних вуликів, де частуються медом.

На Закарпатті є кілька видів метеликів-колібрі. Три з них – мігруючі. Вони летять на зиму в Північну Африку. Починають відлітати в кінці вересня, а повертаються до нашого краю у червні. Часто при перельоті через море, коли погана погода, шторм, можуть сідати на кораблі”, – розповідає Євген Ажипа.

Як такі тендітні створіння витримують переліт із Закарпаття до Африки – ще одна загадка природи, каже молодий науковець: “Невідомо, що дає їм сили для такого тривалого перельоту. Перед тим, як вирушати у далеку дорогу, метелики інтенсивно харчуються нектаром квітів”.

Як тільки восени починають зникати квіти, метелики, що мігрують, готуються до перельоту. “Коли вони відлітають у теплі краї, то там безпосередньо дають покоління і вже лише наступне з народжених там повертається назад. Як запам’ятовують, куди летіти, і як вибирають собі маршрут – достеменно невідомо. Для комах загалом дуже важливу роль відіграє тривалість світловгого дня: де більше світла, там їм краще. Можливо, за цим і орієнтуються, але однозначну відповідь на не дасть ніхто. Це ще одна загадка природи.

…До того ж, метелик може й не долетіти до місця зимівлі, якщо потрапить в пастку кажана чи сови. Тому практично дослідити міграції метеликів дуже важко. Треба робити мітки на великій кількості особин одного виду. Це навіть фізично важко. В Україні вивченням міграцій метеликів не займаються”, – каже Євген Ажипа.

Шлях закарпатських метеликів-колібрі до теплих країв пролягає через Чорне море. Однак, за словами Євгена, здебільшого, вони летять по узбережжю, через Болгарію. Скільки часу займає їхня подорож, наразі також невідомо, але унікальність цих тендітних створінь сумніву не викликає.

Анна Семенюк, Зелене Закарпаття