Українцям брешуть про валютний податок

З подачі ЗМІ запровадження 15-відсоткового збору до Пенсійного фонду з продажу готівкової валюти (який Рада може понизити до 10%) стало чи не найбільшою “страшилкою” для населення впродовж останніх тижнів.

Причому основні критики ідеї (політики, деякі експерти і т.д.), не вдаючись в глибокий аналіз, деталі або й відверто перекручуючи інформацію, волею чи неволею підігрують спекулянтам, корупціонерам та представникам “тіньового” бізнесу, які недоплачують у бюджет десятки мільярдів гривень. Видання Maanimo.com розмірковувало, чи варто простим людям піддаватися інформаційній істерії.

Міф 1. Податки потрібно буде сплачувати навіть при купівлі валюти. У законопроекті, внесеному до Верховної Ради, йшлося виключно про продаж населенням готівкової валюти.

Міф 2. Держава хоче відібрати в громадян частину їх заощаджень. Критики ідеї оподаткування операцій з продажу готівкової валюти замовчують, що громадяни зможуть абсолютно законно і просто уникнути оподаткування. Для цього слід буде покласти заощадження на банківський депозит лише на 30 днів. Після закінчення вказаного терміну валюту можна буде спокійно продати банку без сплати пенсійного збору. Така ж схема спрацює, якщо людина купить державні цінні папери, виражені у валюті, – казначейські зобов’язання. Крім того, до вступу закону в силу буде перехідний період (два місяці), впродовж яких громадяни зможуть без сплати податків продати валюту, якщо в них існуватиме така потреба. Плюс до цього, за даними НБУ, згідно внесених у законопроект змін, продати валюту без сплати податків можна буде у відділеннях “Ощадбанку”, яких тисячі по всій території України.

Міф 3. Податківці штрафуватимуть простих людей, які, наприклад, розміняють кілька сотень доларів у валютних “міняйл”. Представники податкової служби неодноразово офіційно підкреслювали, що вистежуватимуть тільки значні операції на сотні тисяч та мільйони гривень і лише в таких випадках вимагатимуть сплати податків та штрафи. “Чи треба боятися, що банки передаватимуть НБУ та податкову інформацію в про розміщені валютні депозити громадян?

Уже понад рік в Україні діє т.зв. “паспортизація” валютообмінних операцій, коли громадяни при купівлі-продажу валюти мають пред’являти ідентифікаційні документу, з яких робиться ксерокопія. Чи доводилося Вам чути, що хоча б когось притягли до якоїсь відповідальності та, скажімо, змусили сплатити податки з у т.ч. неофіційних доходів?” – задається питаннями видання. З огляду на те, що запровадження збору з продажу валюти не вдарить по абсолютній більшості громадян, виникає логічне питання – навіщо взагалі його вводити? Судячи з усього, держава нарешті таки наважилася взятися за “тіньовий” сектор. Саме бізнес, який завозить в Україні імпортні товари та ухиляється від оподаткування, виступає чи не основним “пилососом” готівкової валюти на внутрішньому ринку.

А це зрештою призводить до курсових коливань, які й нещодавно спостерігалися. Введення пенсійного збору з продажу суттєво скоротить їхні прибутки, змусить “світитися” перед державою, сплачувати податки. Ціна питання тут – десятки мільярдів, з яких живиться в т.ч. ціла армія чиновників. Крім того, очевидно, що чиновники, навіть не пов’язані з тими ж імпортерами, звикли отримувати хабарі в “зелених”. Сплачувати ж з них податки бажаючих, зрозуміло, теж немає, зазначає видання. А ще ж є валютні спекулянти. Вони теж постраждають від введення збору до Пенсійного фонду, оскільки вже не зможуть настільки легко маніпулювати населенням. Оскільки, завдяки аналізованому законопроекту гривня стабілізується, і спекулянтам не буде на чому заробляти.

tsn.ua