70 закарпатців потребують трансплантації нирки

Через відсутність органів для пересадки в Україні щороку гине приблизно 2000 пацієнтів. Медики кажуть, подібної ситуацію можна уникнути, якщо внести зміни до законодавства держави в законі про трансплантологію.

 Міністерство охорони здоров’я передало до Верховної Ради законопроект, що дозволяє використовувати органи українців після їх смерті, якщо вони не оформили відмови. Обговорили подібні зміни в законодавстві й на Закарпатті.

Лікарі впевненні, наразі українська медицина повністю готова до реалізації закону, є спеціалісти і фінансування. Прихильно до таких нововведень в законодавстві ставляться й представники духовенства, хоча й пропонують внести деякі обмеження.

На сьогоднішній день на обліку в Закарпатській обласній лікарні знаходиться 70 осіб, що потребують трансплантації нирки. З них одна дитина. Протягом року операцію пересадки нирки зроблено дев’ятнадцяти хворим, ще шістьом пересадили печінку.

Більшість з цих операцій проведено за кордоном. Лікарі запевняють: опісля регуляції законодавства дороговартісна процедура, яку нині не кожен може собі дозволити, врятує тисячі життів. На питання, чи не розпочнеться в Україні після введення закону в дію масова торгівля органами, лікарі кажуть, мають надію, що закон буде грамотно оформлений, й чорний ринок органів не зможе функціонувати.

“М-студіо”