Верховна Рада ухвалила бюджет-2013

Верховна Рада України ухвалила державний бюджет на 2013 рік із незначними поправками до проекту уряду.

За прийняття в цілому головного фінансового документа проголосували 242 депутати при мінімально необхідних 226.

За словами голови парламентського бюджетного комітету Валерія Баранова, дефіцит держбюджету на 2013 рік затверджений на рівні 50,43 мільярда гривень, що на 30% більше у порівняння з запланованим на 2012 рік.

Доходи заплановані на рівні 365,1 мільярда гривень, що на 3% менше, ніж планові доходи дербюджету-2012, а видатки знижені на 1% – до 410,661 мільярда гривень.

Перевищення кредитів з держбюджету над їхнім поверненням затверджене у розмірі 1,28 мільярда гривень.

Граничний обсяг держборгу на кінець 2013 року пропонують встановити на рівні 483,032 мільярда гривень, тобто на 14% більше, ніж показник, встановлений на кінець поточного року.

Окрім того, документ дозволяє надання держгарантій по кредитах на суму до 50 мільярдів гривень.

Раніше спікер Ради Володимир Литвин Клацнути заявляв, що розглядати на останньому тижні роботи інші питання “недоречно, оскільки складається враження, що ця Верховна Рада ніяк не може піти”.

Кабінет міністрів України у день своєї відставки, 3 грудня, у зв’язку з обранням прем’єр-міністра Миколи Азарова депутатом затвердив проект держбюджету-2013 з прогнозом зростання ВВП на 3,4% і інфляції 4,8%.

Проти бюджету виступали Комуністи, “Наша Україна – Народна самооборона” та “БЮТ-Батьківщина”, заявляючи, що не голосуватимуть за нього.

Співрозмовник ВВС України з фракції “БЮТ – Батьківщина” Клацнути заявляв, що єдиним способом завадити ухваленню урядового проекту бюджету у четвер могло б стати блокування роботи Верховної Ради, однак цього не відбулося.

bbc.co.uk