На Закарпатті провели міжнародну конференцію по запобіганню забруднення у Великому Бичкові

Державною екологічною інспекцією у Закарпатській області в рамках реалізації проекту Програми транскордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013 HUSKROUA/0901/121 “Попередження погіршення якості води та розробка заходів по усуненню забруднення у Великому Бичкові в українсько-угорському співробітництві” проведено заключну міжнародну конференцію, яка відбулася у смт. Великий Бичків Рахівського району.

У роботі форуму прийняли участь партнери проекту: Верхньо-Тисайська Регіональна інспекція з охорони довкілля, природи та води (Угорщина, Ніредьгаза), Державна екологічна інспекція у Закарпатській області та Великобичківська селищна рада, а також представники громадських неурядових організацій природоохоронного спрямування області та засобів масової інформації.

Учасників зібрання привітала менеджер проекту, заступник начальника Держекоінспекції у Закарпатській області Оксана Фенцик.

На конференції  було представлено спектр робіт, проведених  партнерами в ході реалізації проекту Програми за період його впровадження з 15 жовтня 2010 року по теперішній час. Зокрема, у доповідях та презентаціях спеціалістів Держекоінспекції висвітлено напрями реалізації проекту Програми, результати інструментально-лабораторних досліджень, в тому числі токсикологічних, що були проведені на забрудненій  території колишнього Великобичківського лісохімкобінату та прилеглеглих територіях. Партнерами Програми представлено увазі учасників досвід очистки забруднених територій в країнах ЄС, окреслено можливі проблеми при проведенні очистки саме території  колишнього Великобичківського лісохімкобінату та план використання земель території  колишнього ЛХК.

Менеджер проекту Програми, заступник начальника Держекоінспекції О. Фенцик підвела підсумки реалізації заходів проекту Програми транскордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013. Зокрема відзначила, що Проектом вивчено архівні матеріали щодо роботи Великобичківського ЛХК, проведено геодезичну розвідку території комбінату, попередню оцінку забруднення території, тобто геологічний, гідрологічний та геофізичний огляд, проведено детальну оцінку та моніторинг забруднення, розроблено План очищення ґрунтових вод та грунтів на забрудненій території Великобичківського лісохімкомбінату.

Про це  повідомили в Державній екологічній інспекція у Закарпатській області.