Росія може довести Україну до дефолту – експерт

Якщо Москва у судовому порядку “виб’є” з Києва  величезні штрафи за недобір газу, то Україна ризикує опинитися на порозі дефолту, вважає український політтехнолог Тарас Березовець.

“У договорі прописана астрономічна штрафна сума, а бюджет України вже сформований з великим дефіцитом – і штрафи можуть обернутися дефолтом для офіційного Києва”, – сказав він.

За словами фахівця, якщо Київ буде судитися, то він програє суди, тому що на документах стоїть підпис прем’єр-міністра країни. Так що все це – лише питання доброї волі російської сторони, а точніше, Володимира Путіна, вважає Березовець.

Крім того політолог переконаний, що санкції також можуть бути відкладеними – якщо виникнуть проблеми в двосторонніх відносинах, то санкції можуть “включити” через кілька років.

“Складно прогнозувати зараз – через складність двосторонніх відносин Києва і Москви, але можна здогадатися, що це в тому числі і механізм по залученню Києва до Митного союзу”, – резюмував експерт.

Нагадаємо, контракт “Газпрому” і “Нафтогазу” містить умову “бери або плати”, яка поширюється на 80% обсягу закупівлі газу, передбаченого за договором. Тобто навіть якщо країна не викупить законтрактовані обсяги палива, їй доведеться за нього заплатити усю вартість плюс штрафи.

РИА Новости