ТОП-10 відкриттів 2012 від National Geographic

Серед найцікавіших відкриттів – унікальні і досі невідомі науці тварини, нові планети і стародавні фрески.

Журнал National Geographic обрав десять найцікавіших відкриттів, зроблених у 2012 році. Серед них – “майже 100%” відкриття бозону Хіггса, безногі земноводні – ровесники динозаврів, молекули цукру в космосі і ймовірна планета на краю Сонячної системи.

На першому місці у Топ-10 – виявлення “Драматичного” храму індіанців майя, загубленого в джунглях Гватемали.

2-ге місце. Стародавні фрески майя. Всупереч чуткам про те, що майя передбачали кінець світу 21 грудня 2012 року, на цих стінах зображені розрахунки, що припускають ще тисячі років.

3-є місце. Безногі амфібії, які репрезентують абсолютно нову для науки родину земноводних. Згідно з припущеннями науковців, ці істоти є ровесниками динозаврів.

4-те місце. Новий вид мавп, один з восьми нових ссавців, знайдених під час експедиції в Північне Перу. Зоологи охрестили ці місця “Новим раєм біологічного різноманіття”.

5-те місце. Астрономи нарахували в системі зірки HD 10180, розташованої на відстані 127 світлових років від Землі, у сузір’ї Гідри, дев’ять планет.

6-те місце. “Загублений світ” в Антарктиді. Дивні глибоководні істоти були виявлені поблизу гарячих і багатих мінералами гідротермальних джерел біля берегів Антарктиди.

7-ме місце. Фізики, що працюють на Великому адронному колайдері, “з 99-відсотковою впевненістю” оголосили про відкриття бозону Хіггса.

8-ме місце. Астрономи припустили, що на краю Сонячної системи, за межами орбіти Нептуна, існує невідома досі карликова планета. З цією метою було проаналізовано 92 об’єкти пояса Койпера. Згідно з думкою бразильського астронома, тільки існування цієї невідомої планети може пояснити дивну поведінку об’єктів у зазначеному поясі.

9-те місце. “Солодке відкриття”. Астрономи виявили, що навколо зірки, віддаленої на приблизно 400 світлових років від Землі, “плавають” прості молекули цукру, а точніше – органічні молекули, відомі як вуглеводи, які складаються з вуглецю, водню і кисню.

10-те місце. Гігантський крокодил Лолонг, якого знайшли на Філіппінах, сягає 6,17 метра завдовжки. Рептилію занесли в Книгу рекордів Гіннеса.

tsn.ua