На ужгородському пам’ятнику Бокшаю та Ерделі знайшли ще кілька надпилів

Як писалоcя раніше, скульптурі відомого художника вандали надрізали шию. Скоріш за усе, голову скульптури планували банально здати, як шматок кольорового металу.

Кілька тижнів тому до скульптора Василя Романа, який працює саме з бронзою,  звернулася  головний спеціаліст з питань охорони культурної спадщини Ужгородської міської ради Маріанна Собран. Від тоді почали обдумовувати, як врятувати пам’ятник.

Василь Роман розповів Мукачево.net: «Я почав консультуватися з майстрами, спочатку ми думали, що потрібно заварити, але варити на місці складно, також невідомий склад бронзи пам’ятника, та й розігріти такий масив металу важко, тому майстри відмовилися це робити, боячись нашкодити.

Перед однієї з зустрічей з представниками міськради, я ще раз підійшов роздивитися пошкодження. Тоді і виникла  ідея вставити пластиночку, розклепати і зробити бронзову пломбу. Вона дозволить скульптурі перезимувати, вода не буде потрапляти у середину і руйнувати матеріал. Далі потрібно було знайти відповідну бронзу, яка є м’якшою по властивостям, щоб закріплюючи шов не руйнувати ударами пам’ятник, і щоб вона не створювала зайвої  напруги відносно існуючого шва (пам’ятник збирається по частинам і голова є привареною, тут важливо, аби не пошкодився шов, який з’єднує частини пам’ятника).

Сьогодні ми пробуємо технологічно це виконати. На пам’ятнику є декілька запилів, тому треба зробити косметичне диво, і затонувати пломби, аби вони не світилися. Навесні треба зайнятися цим серйозно, на це потрібні кошти. На сьогоднішню роботу кошти виділив меценат».

До слова, запили знайшли і на інших частинах скульптури, крім того її ще й обмалювали. Горе художник залишив і свій підпис, сподіваємося, прочитавши матеріал, керівництво навчального закладу відреагує на такий прояв вандалізму.  

mukachevo.net