Українських чиновників уже не пускають до США

Заступник генпрокурора назвав імена тих, хто обманює Обаму

Першому заступнику генпрокурора Ренату Кузьміну анулювали візу до США. Про це ще 19 жовтня Кузьміну повідомив посол США в Україні Джон Теффт, йдеться в листі першого заступника генпрокурора до президента США Барака Обами від 3 грудня, опублікованому в понеділок на сайті Генпрокуратури. Кузьмін нагадав, що наприкінці вересня звернувся з відкритим листом до Конгресу, а також до віце-президента США Джозефа Байдена, де запропонував організувати його виступ перед конгресменами і представниками американських ЗМІ з доповіддю у справі про вбивство депутата Євгена Щербаня.

“Відповіді на листа я не отримав, але 19 жовтня 2012 року пан Теффт повідомив мені про анулювання моєї багаторазової п’ятирічної візи у США без пояснення причин”, – пише Кузьмін. Крім того, перший заступник генпрокурора заявляє, що його збиралися арештувати в США. “Департаментом юстиції США за ініціативи деяких американських і українських політиків розроблено ретельний план з протидії та знищення справи про вбивство Євгена Щербаня. Одним із завдань цього плану є перешкоджання Генеральній прокуратурі України у висуненні обвинувачення Юлії Тимошенко і Павлу Лазаренку в рамках цієї справи”, – пише він. За словами Кузьміна, про цей план слідчим Генпрокуратури повідомив колишній співробітник охорони президента Леоніда Кучми Микола Мельниченко, який нещодавно повернувся в Україну із США. “Ініціатори плану припускали спровокувати мій арешт на території США за спеціально сфабрикованими звинуваченнями. Микола Мельниченко мав стати учасником цієї міжнародної провокації”, – стверджує Кузьмін.

Метою арешту мала стати його дискредитація в очах американської влади і, як результат, підтвердження незаконності його дій в США, зазначив перший заступник генпрокурора. “Мені мали інкримінувати, що на території США я начебто примушував свідка Миколу Мельниченка до свідчень у справі про вбивство слідчим Генеральної прокуратури України”, – написав він до Обами. За словами Кузьміна, під час допиту в Україні Мельниченко назвав імена і прізвища всіх громадян України і США, причетних до цього незаконного плану. З його слів, це були представники лобістської фірми “Вілей Рейн” Джо Вільямсон і Ральф Чача, яких найняв чоловік Тимошенко, Олександр, для створення її позитивного іміджу в США і дискредитації українських слідчих. Також серед згаданих осіб був колишній сенатор Джим Слеттері, який лобіює інтереси Тимошенко в Конгресі і Державному департаменті США, використовуючи особисті стосунки з керівником Державного департаменту, – пані Хілларі Клінтон. Це був й адвокат Стівен Буннел, який працював помічником діючого заступника Генерального прокурора США.

“Микола Мельниченко заздалегідь попередив мене про підготовлювану провокацію, що допомогло мені уникнути незаконного арешту в США”, – пише Кузьмін. На його думку, такі дії порушують норми міжнародного співробітництва між США та Україною та вводять в оману президента Штатів, Конгрес і американський народ щодо вбивства Євгена Щербаня і фактичної ролі Юлії Тимошенко у різноманітних злочинах. Кузьмін просить сприяння Обами в отриманні свідчень від свідків Павла Лазаренка і Петра Кириченка, які перебувають у США, а також просить дати об’єктивну оцінку діям американських чиновників, причетних до організації провокацій щодо нього.

tsn.ua